Ajankohtaista

Kiinteistö Oy Kaapelitalo etsii tapahtumakoordinaattoria

8.8.2022

Etsimme vakituiseen ja kokoaikaiseen työsuhteeseen myyntipäällikön työpariksi

TAPAHTUMAKOORDINAATTORIA

Haettavaan työhön kuuluu Kaapelitehtaan ja Suvilahden tapahtumatilojen myyminen sekä koordinointi; vuokraamme tapahtumille tiloja sekä tarvittaessa toimimme asiantuntija-apuna tiloissamme järjestettävien tapahtumien tuotannoissa.

Tarjoamme haasteellisen ja vastuullisen tehtävän monipuolisessa työympäristössä. Meillä on hyvät henkilöstöedut sekä kattava työterveys. Lisäksi saat näköalapaikan kulttuurin ja tapahtumien pariin Helsingissä. Työpaikka sijaitsee pääosin Kaapelitehtaalla sekä myös Suvilahdessa.

Arvostamme:

 • erinomaista asiakaspalvelutaitoa
 • ongelmanratkaisukykyä ja myyntitaitoja
 • yhteistyökykyä tiimin jäsenenä
 • aloitekykyä sekä pitkäjänteistä työotetta
 • tapahtuma- ja kulttuurialan tuntemusta ja työkokemusta alalta
 • työtehtäviin sopivaa koulutusta
 • monipuolista kielitaitoa

Työssä noudatetaan pääsääntöisesti toimistotyöaikaa, mutta tapahtumatuotantojen aikataulu edellyttää joustavuutta ja ajoittaista ilta-ja viikonlopputyötä.

Haastattelut aloitetaan jo hakuaikana ja työ alkaa mahdollisimman pian. Yhtiömme noudattaa AVAINTESiä.

Lähetä vapaamuotoinen hakemuksesi ja CV:si yhtenä tiedostona palkkatoivomuksineen 2.9.2022 mennessä myyntipäällikkö Katja Valppaalle, katja.valpas(at)kaapelitehdas.fi, otsikolla: "Tapahtumakoordinaattori haku - oma nimi".

Tiedustelut puhelimitse to 18.8.2022 klo 14-16, ke 24.8.2022 klo 11-13 sekä pe 2.9.2022 klo 11-13 / Katja Valpas puh. 040 751 5780.

Kiinteistö Oy Kaapelitalo on Helsingin kaupungin omistama yhtiö, joka peruskorjaa ja vuokraa vanhoja teollisuusrakennuksia taiteen, kulttuurin ja luovan alan tarpeisiin. Hallinnoimme kolmea kulttuurikeskusta: Ruoholahdessa sijaitsevaa Kaapelitehdasta, Suvilahden vanhaa energiantuotantoaluetta Kalasatamassa sekä N10 kiinteistön toimitiloja Vallilassa.

Kiinteistöissä on ateljee-, työ-, näyttely-, esitys- sekä tapahtumatiloja yksityishenkilöille ja yhteisöille. Kiinteistö Oy Kaapelitalon omistamien ja hallinnoimien kiinteistöjen kokonaispinta-ala on noin 100 000 m². Kaapelitehtaalla ja Suvilahdessa järjestetään vuosittain yli 500 tapahtumaa taidenäyttelyistä yritystapahtumiin ja festivaaleista antiikkimessuihin.

EU:n kulttuurin ja luovan alan keskus perustetaan Suvilahteen

23.6.2022

Kiinteistö Oy Kaapelitalo on pääpartnerina mukana Euroopan innovaatio- ja teknologiainstituutin (EIT) kulttuurin ja luovien alojen yhteisön hallinnoinnin voittaneessa konsortiossa. Voittaneen ehdotuksen Pohjois-Euroopan keskus sijoitetaan yhtiön tiloihin Helsingin Suvilahteen.

Muut keskukset sijoittuvat Amsterdamiin, Barcelonaan, Bolognaan, Košiceen ja Wieniin. Ne tuovat yhteen alueensa luovan alan toimijoita koulutuksen, tutkimuksen ja yritystoiminnan piiristä. Yhteisön toiminta käynnistyy kevään 2023 aikana. Sen kautta kanavoidaan satoja miljoonia euroja EU-rahoitusta kulttuurin ja luovien alojen innovaatiotoimintaan.

- On upeaa saada EIT:n kulttuurin ja luovan alan keskus Helsinkiin! Voimakkaasti kehittyvä Suvilahti on jo nyt luovan alan keskittymä. Suvilahti tarjoaa uuden keskuksen toiminnalle hedelmällisen maaperän, ja keskus puolestaan tekee Suvilahdesta entistä kansainvälisemmän, hakuprosessissa alusta asti tiiviisti mukana ollut Kiinteistö Oy Kaapelitalon toimitusjohtaja Kai Huotari kertoo.

EIT:n englanninkielinen tiedote on luettavissa tästä osoitteesta: eit.europa.eu/news-events/news/multi-million-euro-partnership-culture-and-creativity-launched-eit-culture.

Lisätietoja:
Toimitusjohtaja Kai Huotari, Kiinteistö Oy Kaapelitalo, kai.huotari(at)kaapelitehdas.fi, puh. 050 384 1557

Kuva: Suvilahden kulttuurikeskus, Kuvio Oy

Kiinteistö Oy Kaapelitalo etsii hallinnon assistenttia

6.9.2021

Kiinteistö Oy Kaapelitalo on Helsingin kaupungin omistama yhtiö, joka peruskorjaa ja vuokraa vanhoja teollisuusrakennuksia taiteen, kulttuurin ja luovan alan tarpeisiin.

Yhtiö hallinnoi Kaapelitehtaan, N10:n ja Suvilahden kulttuurikeskuksia, ja omistaa vanhat tehdaskiinteistöt, joissa kulttuurikeskukset sijaitsevat. Lisäksi yhtiö rakentaa parhaillaan Kaapelitehtaan yhteyteen uudisrakennusta Tanssin talolle. Vuoden 2021 lopussa yhtiön omistamien ja hallinnoimien kiinteistöjen kokonaispinta-ala on noin 100 000 m2 .

Haemme työyhteisöömme vakituiseen työsuhteeseen yhteistyökykyistä ja tiimihenkistä

HALLINNON ASSISTENTTIA

Hallinnon assistentti toimii yhteistyössä toimitusjohtajan ja hallintopäällikön kanssa. Työpaikka sijaitsee Kaapelitehtaan toimistolla.

Hallinnon assistentin pääasiallisia työtehtäviä ovat:

 • yhtiön hallinnon ja toimiston avustavat tehtävät, mm.
 • ostolaskujen tiliöinti
 • yrityksen pilvipalveluiden hallinnointi (Google Drive) sekä
 • toimiston viihtyvyydestä vastaaminen.

Tehtävässä menestyminen edellyttää joustavaa ja ammattimaista asennetta ja kykyä omaksua uusia asioita. Arvostamme tehtävää vastaavaa kokemusta, soveltuvaa koulutusta ja monipuolista kielitaitoa. Työt alkavat sopimuksen mukaan.

Yhtiö noudattaa AVAINTESiä.

Lisätietoja tehtävästä antaa hallintopäällikkö Jaakko Hellén, puh. 040 736 1983.

Hakemukset ja ansioluettelot palkkatoiveineen 22.9.2021 klo 16.00 mennessä sähköpostitse: jaakko.hellen@kaapelitehdas.fi, otsikolla ”Hallinnon assistentti – oma nimi”.

Kiinteistö Oy Kaapelitalo etsii kiinteistöassistenttia

31.8.2021

Kiinteistö Oy Kaapelitalo on Helsingin kaupungin omistama yhtiö, joka peruskorjaa ja vuokraa vanhoja teollisuusrakennuksia taiteen, kulttuurin ja luovan alan tarpeisiin.Yhtiö hallinnoi Kaapelitehtaan, N10:n ja Suvilahden kulttuurikeskuksia, ja omistaa vanhat tehdaskiinteistöt, joissa kulttuurikeskukset sijaitsevat. Lisäksi yhtiö rakentaa parhaillaan Kaapelitehtaan yhteyteen uudisrakennusta Tanssin talolle. Vuoden 2021 lopussa yhtiön omistamien ja hallinnoimien kiinteistöjen kokonaispinta-ala on noin 100 000 m2.

Haemme työyhteisöömme vakituiseen työsuhteeseen yhteistyökykyistä ja tiimihenkistä

KIINTEISTÖASSISTENTTIA

Kiinteistöassistentti toimii osana Kiinteistö Oy Kaapelitalon isännöintitiimiä. Työpaikka sijaitsee Kaapelitehtaan toimistolla. Isännöintitiimi vastaa vuokralaissuhteista ja kiinteistön ylläpidosta.

Kiinteistöassistentin pääasiallisia työtehtäviä ovat:

 • vuokrasopimusten laadinta yhdessä isännöitsijöiden kanssa
 • vuokravalvonta yhteistyössä tilitoimiston kanssa
 • isännöintitiimin viikkopalaverien fasilitointi (kanban-taulua hyödyntäen) sekä
 • erilaiset asiakaspalvelutehtävät.

Tehtävässä menestyminen edellyttää joustavaa ja ammattimaista asiakaspalveluasennetta ja kykyä omaksua uusia asioita. Arvostamme tehtävää vastaavaa kokemusta, soveltuvaa koulutusta ja monipuolista kielitaitoa.

Työt alkavat sopimuksen mukaan. Yhtiö noudattaa AVAINTESiä.

Lisätietoja tehtävästä antaa isännöitsijä Soile Kaukolander, puh. 040 574 3991.

Hakemukset ja ansioluettelot palkkatoiveineen 15.9.2021 klo 16.00 mennessä sähköpostitse: jaakko.hellen(at)kaapelitehdas.fi, otsikolla ”Kiinteistöassistentti haku - oma nimi”.

CCSC-hanke etsi ratkaisuja kaupunkiympäristöjen haasteisiin

30.4.2021

Huhtikuussa päättynyt Cultural and Creative Spaces and Cities (CCSC) oli EU:n Luova Eurooppa -ohjelman osarahoittama kymmenen partnerin projekti, jota veti eurooppalaisten kulttuurikeskusten verkosto Trans Europe Halles (TEH). Hanke toimi vuosina 2018-2021.

Hankkeen ytimessä oli seitsemän kokeiluhanketta, Urban Labsia, joista yhden vetovastuu oli Kiinteistö Oy Kaapelitalolla. Urban Labsien tehtävänä on ollut yhdistää kansalaisjärjestöjä, paikallis- ja alueviranomaisia sekä kansalaisia, ja löytää osallistavia ja yhteisiä ratkaisuja kaupunkiympäristöjen haasteisiin.

Hankkeen tuloksista on tehty kaksi julkaisua:

"Policy Analysis and Recommendations" kokoaa yhteen CCSC-projektin tuloksia ja jakaa hankekumppaneiden kokemuksia. Raportissa tarkastellaan EU:n nykyisiä  kulttuuriohjelmia yhteisomaisuuden näkökulmasta. Kuinka EU:n ohjelmat täyttävät nykyajan arvoja, ja miten kulttuuriohjelmia voitaisiin parantaa?

"Commons. Between Dreams and Reality" tarkastelee kuinka instituutiot ja yhteisöt käsittelevät yhteisiä asioita päätöksenteossa ja jokapäiväisissä käytännöissään.

Tutustu julkaisuihin: spacesandcities.com/publications

It’s not just opening the doors -artikkelissa toimitusjohtaja Kai Huotari tarkastelee Kiinteistö Oy Kaapelitehtaan hankkeen aikana järjestämiä Valtaa Kaapelitehdas! -tapahtumia, ja pohtii, mitä Merikaapelihallin ovien avaamisesta kulttuuriväen käyttöön opittiin.

Lue artikkeli (pdf)

Kuva: CCSC:n Urban Exploration tapahtumassa syyskuussa 2020 pohdittiin Helsingin kaupungin kulttuurivisiota. Paneelissa KOY Kaapelitehtaan toimitusjohtaja Kai Huotari, Helsingin kaupungin kulttuurijohtaja Mari Männistö, Helsingin Tapahtumasäätiön toimitusjohtaja Stuba Nikula sekä tanssija/koreografi Sonya Lindfors.

KOY Kaapelitalo etsii vuokralaista Suvilahden rakennus 9 alakertaan

31.3.2021

Kiinteistö Oy Kaapelitalo etsii Suvilahden kulttuurikeskukseen sopivaa yleisöpalvelua tarjoavaa pitkäaikaista vuokralaista rakennus 9 alakertaan Huilaamoon, joka sijaitsee keskellä ainutlaatuista historiallista miljöötä ja aivan kehittyvän Kalasataman kaupunginosan vieressä.

Suvilahden rakennus 9 on määrä peruskorjata vuoden 2022 aikana. Uusi toiminta pääsisi näin ollen alkamaan aikaisintaan vuoden 2023 alusta. Tila on suuruudeltaan 310 m2, ja siinä on tällä hetkellä kaksi erillistä saunaa pesutiloineen. Peruskorjauksen yhteydessä nykyiset tilat joudutaan kokonaan purkamaan, mutta Kaapelitalo toivoo, että myös uusi yleisöpalvelu perustuisi ainakin osittain saunatoiminnan varaan. Kaapelitalo etsii nyt pitkäaikaista vuokralaista ja konseptiehdotusta tilaan tulevasta yleisöpalvelusta. Vuokralainen pääsisi suunnittelemaan tiloja alusta lähtien.

Pyydämme kiinnostuneita lähettämään konseptiehdotuksen sähköpostitse osoitteeseen info@kaapelitehdas.fi 29.4.2021 klo 12 mennessä otsikolla ”Suvilahden rakennus 9”.

Edellytämme hakijoilta vankkaa kokemusta yleisöpalvelun pyörittämisestä, joustavaa ja idearikasta suhtautumista alueen tapahtumallisuuden kehittämiseen sekä yhteistyökykyä alueen muiden vuokralaisten kanssa. Konseptin tulee tukea alueen kehitystä.

Valitsemme saamistamme ehdotuksista kiinnostavimmat jatkotarkasteluun, ja jatkoon päässeille järjestetään käynti tilassa erikseen sovittavana ajankohtana kevään aikana. Tässä ensi vaiheessa etsimme mielenkiintoisia konsepteja, ja kaikki kysymykset tilan varustelusta, huollosta ym. käydään läpi haun jatkoneuvotteluissa.

Pohjakuva (pdf)

Kuva: Rakennus 9, Flow Festival 2016, Patrik Rastenberger

Kiinteistö Oy Kaapelitalo etsii ravintoloitsijaa Suvilahteen

12.3.2021

Kiinteistö Oy Kaapelitalo etsii pitkäaikaista ravintoloitsijaa Suvilahden kulttuurikeskuksen rakennus 8:n ravintolatilaan, joka sijaitsee keskellä ainutlaatuista historiallista miljöötä ja aivan kehittyvän Kalasataman kaupunginosan vieressä.

Ravintolatila on laajuudeltaan 462,5 m2 sisältäen sosiaalitilat. Lisäksi ravintolan käytössä on aulatiloja ja terassi.

Sopimuksen alkamisajankohta on neuvoteltavissa.

Pyydämme kiinnostuneita lähettämään konseptiehdotuksen sähköpostitse osoitteeseen info@kaapelitehdas.fi 9.4.2021 klo 12 mennessä otsikolla ”Suvilahden ravintoloitsija”.

Edellytämme hakijoilta vankkaa kokemusta ravintola-alalta, joustavaa ja idearikasta suhtautumista alueen tapahtumallisuuden kehittämiseen sekä yhteistyökykyä alueen muiden vuokralaisten kanssa. Konseptin tulee perustua lounastarjoilun lisäksi muuhun ravintolatoimintaan, joka tukee alueen kehitystä.

Valitsemme saamistamme ehdotuksista kiinnostavimmat jatkotarkasteluun, ja jatkoon päässeille järjestetään käynti ravintolatilassa erikseen sovittavana ajankohtana kevään aikana. Tässä ensi vaiheessa etsimme mielenkiintoisia konsepteja, ja kaikki kysymykset tilan varustelusta, huollosta ym. käydään läpi haun jatkoneuvotteluissa.

Kuva: Sami Kulju

Blog: Online exchange between Suvilahti and Institut for (X)

20.1.2021

European Creative Hubs Network was having CreativeFLIP P2P exchange program for creative hubs in 2019-2020. In the beginning of 2020, we sent an application and were planning to travel to Denmark. It was not commonly thought that a work exchange could be realised online. The end of the year showed us the quite opposite. In many countries, it was the only way of doing an exchange. For us in Suvilahti and Institut for (X), it actually proved to be more than just a substitute for a physical exchange. It was really worth all the time and effort used.

Suvilahti is one of the three hubs runned by Kaapeli, located in a former energy production plant area in Helsinki. Institut for (X) is a culture, business and education platform situated in a former freight train station area in central Aarhus in Denmark. There are some similarities between the hubs, e.g. they both consist of many different buildings. And the both are located in constantly changing areas of extensive city development.

We were planning a physical work exchange and travelling from Helsinki to Aarhus in the spring 2020. Because of the pandemic, the exchange was postponed to the autumn, and finally realised online in December. We also changed the thematic focus from our original topic "community resilience" to a bit more uplifting theme, because we wanted to spread positive thinking in our communities. Luckily we found a great new topic for the exchange.

The thematic focus of our virtual exchange was "social glue". We wanted to find out what makes our communities work, what was that magic glue or energy between people and where it came from. During the two weeks online exchange, we were studying the "social glue" in our communities by making interviews with community members. Because of social distancing and limited amount of time, the interviews were Zoom calls in Helsinki. But high quality video interviews were made in Aarhus. The Zoom call recordings and the videos were edited and screened in the final online event.

The online sessions between the core people of the exchange started on December 3rd. In the group, there were one hub team member and one community member from the both hubs (and some extra people from Denmark!). Anni Sundell and Juuso Partti were taking part from Suvilahti, from Institut for (X) Juul Wendell and Vivian Vesterager. We had four sessions that lasted two hours each. In the days between the online sessions, the video interviews were made. During the sessions, part of these videos were watched and discussed.

We also had the pleasure to hear the thoughts of Anders Freestone who is studying master in pedagogical anthropology at Aarhus University and writing a thesis around the subject of social glue. Also designer Elin Armannsdottir was taking part in the first sessions and made all the visuals for our final online event. We mainly planned the online event during the last two sessions.

The Social Glue - a Virtual Exchange online event on December 17th was open for anyone to join. It was promoted on our social media channels.

In the beginning of the event we introduced ourselves, the hubs and the network. After the introduction, we had the first interactive session under the topic "What is social glue to you?". It was realised in the online Miro board. The group was divided in two Zoom rooms using their own boards. It went surprisingly smoothly, considering the fact that many people had not used Miro before. The ideas on the board were discussed in the small group. The most essential ones were later shared with all the participants of the event.

In the second part of the event, we showed the video interviews made with community members of Suvilahti and Institut for (X). In the interviews, e.g. these questions were asked: What/how is the social glue in your community? (Physically or socially) What makes you stick to this place? What makes your community special? The interviewed people answered very differently, from daily habits to abstract values.

In the third part of the event, our guest speaker Anders Freestone (introduced abow) shared his ideas of social glue from a different, academic point of view. For him, materiality is the "glue" in the social. He also shared interesting ideas about learning and space. We are really looking forward to know more about his social glue study later!

We had ask participants to bring a physical object in the online event that represents social glue for them. In the end of the event, those objects were introduced. The items were keys, reflectors, coffee cups etc. This was a nice interactive way to end the event.

Actually, this virtual work exchange possibly made our connection even deeper than a normal work exchange could have done. Because of the restrictions, we were not so much tied to our normal daily activities. That’s why we possibly had more time for thinking and talking together.

During the pandemic it’s very nice, when the day starts with interesting discussions with smiling people in another country. It is an energy boost for the whole day. Actually, online work exchange is a good way to take care of your mental health! Especially in exceptional times like this.

This peer-to-peer exchange was made possible through the P2P program run by the European Creative Hubs Network and Goethe-Institut as a part of the CreativeFLIP project, with funding from the European Commission.

Text: Anni Sundell

Eetu Huhtalan "Toinen" voitti Tanssin talon Tapahtumatorin valotaidekilpailun21.12.2020

Kiinteistö Oy Kaapelitalo, Tanssin talo ry ja Suomen valotaiteen seura FLASH kutsuivat suomalaisia ja Suomessa pysyvästi asuvia taiteilijoita ottamaan osaa kiinteän valotaideteoksen toteuttamiseksi Kaapelitehtaan yhteyteen rakennettavan Tanssin talon aulana ja lämpiönä toimivalle Tapahtumatorille. Kilpailuun saapui 25 korkeatasoista teosehdotusta. Kilpailun voittajaksi on valittu Eetu Huhtalan ajaton ja muunneltava ehdotus ”Toinen”.

Kilpailun jury valitsi valotaidekilpailun voittajaksi Eetu Huhtalan teosehdotuksen ”Toinen”.

Huhtala kuvaa interaktiivista teostaan seuraavasti:

- Tapahtumatorin paljasta arkkitehtuuria mukaileva teos ei pyri merkittävällä tavalla muuttamaan tilan luonnetta; sen sijaan pyrkimyksenä on hiljaisella tavalla aktivoida sitä ja tuoda tanssitaiteelle ominainen kehollisuus osaksi tilaa. Tanssin katsominen on audiovisuaalinen kokemus, mutta erityisen siitä tekee sille ominainen kehollisen kokemuksen elementti. Katsomme toista kehoa, joka eroistaan huolimatta on perustavanlaatuisen samankaltainen oman kehomme kanssa.

Jury luonnehti ”Toinen” teosehdotusta ajattomaksi ja muunneltavaksi teokseksi, jonka pehmeä liike luo Tapahtumatorille herkän ja elämyksellisen valotapahtuman. Teoksen pettävän yksinkertainen idea antaa etusijan valolle, ja sen interaktiolle tilassa olevien ihmisten kanssa. Yksinkertainen installaatio osoittaa, kuinka arkipäiväisestä voi synnyttää taidetta. Se vertautuu tanssiin, jonka instrumentti on meille tuttuakin tutumpi ihmisen keho, joka sekin liikkeen voimalla muuntuu taiteeksi.

Teoksen toteuttamiseen on varattu 75 000 euroa.

Huhtala palkitaan kilpailun pääpalkinnolla, joka on 5500 euroa.

Kasper Muttosen teosehdotus ”Taivaan tanssi – Sininen hetki” sijoittui kilpailussa toiselle sijalle ja palkitaan palkintosummalla 3000 euroa.

Muttosen teosehdotuksen todettiin olevan kaunis ja runollinen kurkistus teollisesta ympäristöstä toiseen todellisuuteen. Teoksen teemat käsittelevät taivaan ja avaruuden käsitettä, unelmia ja todellisuutta.

Kolmas palkinto, 1500 euroa, myönnettiin Tuomas Honkasen ja Ilmari Pesosen teosehdotukselle ”Pinta”.

Jury luonnehti teosehdotuksen olevan hienovarainen, tanssillinen ja pukevan hienosti tilan arkkitehtuuria. Teoksen idea muuttaa seinät mediapinnaksi ja tanssittaa tilan arkkitehtuuria kävijöiden interaktion kautta oli kiinnostava.

Juryn muodostivat Kiinteistö Oy Kaapelitalon toimitusjohtaja Kai Huotari, Tanssin talon johtaja Niki Matheson, arkkitehdit Teemu Kurkela (JKMM Arkkitehdit Oy) sekä Pia Ilonen (ILO ARKKITEHDIT Oy). Suomen taiteilijaseuran nimeäminä jäseninä toimivat taiteilijat Jukka Hautamäki ja Tarja Ervasti. Suomen valotaiteen seura FLASH:in nimeämänä jäsenenä toimi Ilkka Paloniemi. Juryn sihteerinä toimi Juha Rouhikoski Suomen valotaiteen seura FLASH:istä. Kilpailussa noudatettiin Suomen Taiteilijaseuran sääntöjä.

Lisätiedot:
Juha Rouhikoski, kilpailun sihteeri, Suomen valotaiteen seura FLASH, juha.rouhikoski(at)gmail.com, puh. 045 259 1617


Kai Huotari, toimitusjohtaja, Kiinteistö Oy Kaapelitalo, kai.huotari(at)kaapelitehdas.fi, puh. 050 384 1557

Kuva: Eetu Huhtalan teosluonnos "Toinen"

Blogi: 2020 Annus horribilis

14.12.2020

2020 piti olla Kiinteistö Oy Kaapelitalolle loistava vuosi. Olimme edeltävänä jouluna ostaneet Nilsiänkatu 10:ssä sijaitsevan kiinteistön, ja vuoden alusta se siirtyi hallintaamme. N10:ksi ristitty uusi kulttuurikeskuksemme sopi Kaapelitalon strategiaan kuin hanska käteen. Kiinteistö oli Orionin vanha pääkonttori ja lääketehdas, josta oli vuosien varrella tullut kulttuuritoimijoiden keskittymä. Kaupan myötä yrityksemme henkilöstö kasvoi neljällä osaajalla ja vuokralaisyhteisömme parilla sadalla kulttuuritoimijalla. Kaupan myötä laajensimme toimintaamme ja saatoimme varmistaa N10:n säilymisen kulttuurikäytössä hamaan tulevaisuuteen. Kukaan ei kuitenkaan muista vuotta 2020 näistä syistä.

Vuodesta 2020 piti tulla Suvilahdessa kaikkien aikojen tapahtumavuosi. Isojen festivaalien lisäksi ohjelmassa oli ulkoilmakonsertteja, pienempiä kesätapahtumia, klubikeikkoja ja ulkoterasseja. HAM-selvitys valmistui ehdottaen uudeksi sijoituspaikaksi Suvilahden kaasukelloja, ja viereisen tontin tapahtumakeskuksen kilpailu päättyi käynnistäen uuden lehden alueen kehityksessä. Yhtiön oli tarkoitus vuosien jälkeen jatkaa alueen rakennusten peruskorjausta. Kukaan ei kuitenkaan muista vuotta 2020 näistä syistä.

Vuoden 2020 tammikuussa muurattiin Tanssin talon peruskivi, ja loppuvuodesta se saavutti harjakorkeutensa. Kaapelitehtaan sisäpiha pantiin pakettiin, sen uusi brändi-ilme lanseerattiin ja porttikonkiin avattiin uusi aulapalvelutila Konttori, jonne saimme palkattua mahtavan tiimin ja jonka vuokralaiset ja alueen asukkaat löysivät nopeasti. Kukaan ei kuitenkaan muista vuotta 2020 näistä syistä.

Loistavan sijasta vuodesta 2020 tulikin annus horribilis, kauhea vuosi, ja se tullaan muistamaan maailmanlaajuisesta koronapandemiasta, kymmenistä miljoonista virukseen sairastuneista, ja ainakin puolestatoista miljoonasta virukseen kuolleesta. Se tullaan muistamaan pandemian ehkäisemiseksi säädetyistä rajoitustoimista, jotka pysäyttivät yhteiskunnan, sulkivat meidät koteihimme ja lopettivat kulttuuritoiminnan kuin seinään.

Kaapelitalolla maa järkkyi ensin 12.3., kun valtioneuvoston tiedotustilaisuuden jälkeen tapahtumatilojemme varaukset peruuntuivat yksi toisensa jälkeen. Kaksi viikkoa myöhemmin valmiuslain nojalla kaikki yleisötilamme suljettiin kolmeksi kuukaudeksi. Yhteiskunta pysähtyi, mutta pahiten kärsivät matkailu- ja ravintola-alan lisäksi juuri kulttuurisektori ja tapahtuma-ala. Kesän tarjoaman lyhyen hengähdystauon jälkeen olemme nyt joulun alla lähes samassa tilanteessa tartuntalukujen jälleen noustessa.

Muutaman viikon kuluttua kauhun vuosi loppuu. Uusi vuosi tuo rokotteen, ja pikkuhiljaa koronapandemia taittuu, rajoitukset puretaan ja suru helpottaa. Ja  kulttuuritoiminta elpyy, koska kaiken tämän jälkeen ihmiset janoavat taidetta, kulttuuria ja tapahtumia enemmän kuin koskaan. Korona vei meiltä vuoden, ehkä kaksi, mutta N10, Suvilahti, Tanssin talo ja Kaapelitehdas ovat täällä jäädäkseen, ja vuoden 2020 aikaansaannokset kantavat pitkälle tulevaisuuteen.

Toivotan kaikille turvallista joulunaikaa ja parempaa vuotta 2021!

- Kai Huotari, Kiinteistö Oy Kaapelitalon toimitusjohtaja

(Kuva: Patrik Rastenberger / Kaapelitehtaan Taiteiden yö 2017)

Sivut