Tietoa

Suvilahden entisen sähkövoimalan ja kaasulaitoksen alueeseen kuuluu yhdeksän rakennusta, kaksi kaasukelloa ja piha-alue. Suvilahden kulttuurikeskuksessa vuokralaisia löytyy kirjailijasta sirkuskouluihin. Alueen toimintamalli on samantyyppinen kuin Suomen suurimmassa kulttuurikeskuksessa Kaapelitehtaalla Ruoholahdessa.

Suvilahti

- Alati muuttuva anarkisti

 

Suvilahti on jatkuvasti muuttuva ainutlaatuinen teollisuusmiljöö: vähintään alueen graffitiseinä on joka päivä eri näköinen. Suvilahden ovat ottaneet omakseen monet kulttuuritoimijat sekä suurten yleisötapahtumien ja festivaalien järjestäjät.

Suvilahden entisen sähkövoimalan ja kaasulaitoksen alueeseen kuuluu yhdeksän rakennusta, nimeltään Voimalaitos, Makasiini, Tiivistämö, Puhdistamo, Konttori, Kojehuone, Mittarikorjaamo, Porttirakennus ja Valvomo sekä 2,5 hehtaaria piha-aluetta.

Kaupungin maamerkeiksi muodostuneet teräksinen ja tiilinen kaasukello ovat Helsingin kaupungin hallinnassa. Kellojen purku-, puhdistus- ja kunnostustyöt ovat käynnistyneet vaiheittain syksyllä 2016. Kunnostaminen mahdollistaa niiden muuntamisen myöhemmin kulttuurikäyttöön. 

Alueella on pysyvä graffitiseinä, joka sijaitsee Helen Sähköverkon sähköaseman ympärillä. 

Suvilahdessa vuokralaisia löytyy valokuvaajista panimobaariin ja keikkapaikoista sirkuskouluihin. Tilojen remontoinnin edetessä alueelle odotetaan lisää ympärivuotista yleisölle avointa toimintaa. 

Sijainti paraikaa rakentuvan uuden Kalasataman alueen keskellä tarjoaa Suvilahdelle ainutlaatuisen tilaisuuden muodostua alueen luontevaksi kohtaus- ja ajanvietepaikaksi.

Helsingin kaupungin omistama Kiinteistö Oy Kaapelitalo on hallinnoinut Suvilahden aluetta vuoden 2008 alusta lähtien. Yhtiö peruskorjaa ja vuokraa vanhoja teollisuusrakennuksia taiteen, kulttuurin ja käsityön tarpeisiin.

Kuva: Heikki Kouvo