Harmaat-työhuone

Konttori (rakennus 7)

Haastattelussa Veikko Somerpuro, André Järf ja Tuomas Onttonen:

Harmaat-työhuone sai alkunsa vuonna 2008, kun Kaapeli oli juuri alkanut vuokrata Suvilahden tiloja ja neljä freelance-valokuvaajaa etsi työhuonetta. Vuonna 2009 työhuoneelle tuli viides valokuvaaja, Veikko Somerpuro, joka on vieläkin mukana. Muuten kokoonpano on muuttunut täysin, mukana on nykyisin kolme elokuvantekijää, Tuomas Onttonen, Iddo Soskolne ja Tuomo Hutri sekä freelance-kääntäjä André Järf. Uusia vuokralaisia Harmaat-työhuoneelle on haettu ystävien ja tuttujen kautta.

Valokuvausalan murros vaikutti Harmaiden kokoonpanoon

”Joskus 2000-luvun alussa valokuvaajilla meni vielä tosi hyvin, mutta digitalisaation myötä alkoi murros. Moni valokuvaaja onkin alkanut tehdä myös videoita. Toisaalta markkinointikuvaus on kasvanut, vaikka lehtien journalismi on vähentynyt. Kaikki järjestöt, firmat ja organisaatiot tarvitsevat koko ajan vain enemmän kuvia.” Veikko kertoo.

Veikko kuvaa ihmisiä enimmäkseen muualla kuin Suvilahdessa: ”Esimerkiksi yliopistolla, olen kuvannut siellä koko urani ajan. Siellä tarvitaan koko ajan kuvia tutkijoista ym. Tarpeen tullen olen vuokrannut Suvilahden Magito-studiota. Se on kaupungin edullisin studio. Ollaan lainattu sieltä myös lattianpesukonetta!”.

Tuomas tekee monipuolisesti elokuvaan liittyviä töitä, editointia, kirjoittamista ym. ”Editoinnissa elokuvan ohjaaja on ollut täällä mukana. Onneksi pöydän viereen mahtuu hyvin. Esimerkiksi Kommunistin tytär -niminen elokuva on täällä leikattu. Lisäksi on synergiaetu, että Auruaudio on vuokralaisena tässä samassa rakennuksessa. Olen vuokrannut sieltä äänityskalustoa.”

Harmaat iloitsevat Suvilahden yhteisöstä: ”Sami Kuljulta ollaan myös saatu apua.”

Suvilahden konsepti on hyvä

”Suvilahden konsepti on hyvä. Ja tietenkin se, että vuokrat on mahdollisia maksaa. Tämä taitaa olla ainoa tämäntyyppinen työhuone Suvilahdessa ja olimme aikoinaan edelläkävijöitä alalla. Nythän näitä on ympäri kaupunkia, ja näillä tehdään myös bisnestä,” Veikko pohtii.

”On kiva kun voi välillä jutella jollekin ja käydä lounaalla. Tämä on yksinäistä hommaa ja jokainen tekee omia juttujaan. Sosiaalinen aspekti on tärkeä.”, André lisää.

”Me ollaan pidetty Suvilahden Yläpuutarhassa grillibileitä ja juhlia, jonne on kutsuttu tämän talon entisiä ja nykyisiä vuokralaisia. Viimeksi siellä oli bändikin ja tämän talon vuokralaiset JohnnyTotem ja VJ Hellstone järjestivät upean audiovisuaalisen shown,” Veikko kertoo.

”Käynnissä olevat projektit ovat hienoja”, Veikko pohtii ja lisää: ”Kaasukellon työmaalla on tehty upeaa työtä, kävin siellä kuvaamassa. Esimerkiksi kymmenien metrien metallikaaria tehtiin siellä ihan käsityönä.”

Kehitysideoitakin Harmailla on: ”Kahvila olisi hieno juttu, Kahvila Aaltopelti joka oli täällä joskus alkuaikoina oli mahtava. Ja jos tyhjää kenttää on tulevaisuudessakin paljon, niin olisi kiva jos talvisin voisi hiihtää. Tai retkiluistella!”

Haastattelu on tehty kesällä 2021. Kuva: Anni Sundell

Takaisin vuokralaishaastatteluihin