Olet täälläTietoa / Kaasukelloja muualla

Tälle sivulle on kerätty tietoa käytöstä poistetuista kaasukelloista, jotka palvelevat jonkinlaisessa uudessa tehtävässä. Usein vieläpä jonkinlaisessa kulttuuri- tai tapahtumakäytössä. 

Suvilahden kaasukellojen tuleva käyttö on vielä pohdinnassa, emmekä luulekaan, että tietäisimme parhaiten mikä olisi mahdollista saati viisainta. Usein historia opettaa ja maailmalta löytyy malleja, joista on hyvä kopioida ainakin osa – tai oppia olemaan kopioimatta.

Kaasukellot ovat Suomen mittakaavassa uniikkeja rakennuksia – vai pitäisikö sanoa rakennelmia? Pyöreä muoto jo sinällään on haaste. Tämä yhdistettynä rakennusten korkeuteen, mahdollisiin myrkkyjäämiin sekä suojeluarvoihin tekee tulevan käytön keksimisestä melkoisen haasteen.

Haastamme myös kaikki muut mukaan talkoisiin. Jos mieleesi tulee ajatus mahdollisesta tulevasta käytöstä, kerro siitä meille sähköpostilla osoitteeseen suvilahti(at)kaapelitehdas.fi.

Kuulemme mielellämme myös maailmalla vastaan tulleista kaasukelloprojekteista. Kuva, www-osoite tai vaikka vain karttalinkki auttaa tämän täysin epävirallisen selvitystyön tekemistä.

Katso myös Réseau 360 -verkoston sivut: www.theatres360.org/101-265-1-Les-lieux. Ranskalainen järjestö listaa eurooppalaisia kulttuurikeskuksia ja talvisirkuksia, jotka sijaitsevat pyöreissä rakennuksissa - osa näistä on kaasukelloja.

Amsterdam

Westergasfabriek 

maps.google.fi/

www.westergasfabriek.nl/en

nl.wikipedia.org/wiki/Westergasfabriek

Kokonainen kaasutehdasalue kilometrin verran kaupungin päärautatieasemalta länteen. Aluetta on kehitetty voimakkaasti ja isolla rahalla kulttuurin ja luovan sektorin tiloiksi. Löytyypä alueelta tapahtumakenttäkin, joka tosin on lähinnä puisto. Itse kelloista osa purettu ja viimeisestäkin poistettu “teräskruunu”.

Kelloa (halkaisija n. 60 m, korkeus n. 15 m) vuokrataan tyhjänä tilana tapahtumiin ja esityksiin. Ei kuulemma huikealla menestyksellä. Lisärakennus kellon takana ja siellä aulat, vessat jne.

 

Ateena

Technopolis 

maps.google.fi

www.technopolis-athens.com

www.cityofathens.gr/en/arts-culture/cultural-venues/technopolis-venues

en.wikipedia.org/wiki/Technopolis_(Gazi)

Olisikohan joku käynyt täällä ja osaisi kertoa enemmän? Kokonainen kaasutehdas, pari kelloa ja hyvinkin keskeinen sijainti. Muutettu kokonaan kulttuurikeskukseksi ja onpa pihalla jopa ulkoilmakonserttien pitopaikka. Kovin tutun kuuloinen kokonaisuus.

Tämä täytyy nähdä omin silmin.

Sivuhuomiona voi todeta, että jos vieressä on Parthenonin tapaista kulttuurihistoriaa, ei liene iso rikos rei’ittää kaasukellon kylkeä ikkunoilla.

Berliini

Schöneberg 

berlin-gasometer.de/

maps.google.fi/

de.wikipedia.org/wiki/Gasometer_Schöneberg

http://www.kaapelitehdas.fi/blogi/2009-12/kaasukellot-kaatosateessa

Teräskehikkoinen kello osittain säilyneellä kaasutehdasalueella aavistuksen verran kehätien sisäpuolella Schönebergin kaupunginosassa (ns. keskustasta etelään). Tulossa iso remontti, jossa alue otettaneen kaasutuotannon kattojärjestön tms. käyttöön. Nettisivuilla hieno video siitä, millainen tapahtumatila kellon rungon sisälle on rakennettu. Teräskehikossa myös merkillinen led-verkko, joka toiminee screeninä tarvittaessa. Rakenne kunnostettu niin, että sopivana aikana tullessaan pääsee kiipeämään ylätasolle saakka ihastelemaan maisemia.

 

Duisburg

Tauchrevier gasometer

maps.google.fi

www.tauchrevier-gasometer.de

www.route-industriekultur.de

http://www.kaapelitehdas.fi/blogi/2010-05/industriekultur-overdose

Ainoa tietämämme sukelluspaikaksi muunnettu kaasukello. 1920-luvulla rakennettu yksiportainen teleskooppiteräskello, jonka halkaisija on 45 m ja suljettu korkeus 13 m sijaitsee Ruhrin teollisuusperimäreitin varrella. Kaasukello oli osa terästehdasta, joka on hiljalleen muunnettu (lue: ylimaisemoitu) museoksi, jossa on joissain rakennuksissa kulttuuritoimintaakin.

Joskus 80-luvulla joukko sukellusharrastajia sai luvan täyttää kello vedellä, upottaa pohjaan pari autoa ja veneen hylkyä ja perustaa siihen sukellusharrastajille harjoittelupaikka. Toiminta jatkuu edelleen, joskin hallinnollisesti erillään muusta alueen tehtaasta ja ikuista ruostumis- ja vuotamisongelmaa vastaan taistellessa. 20 000 000 litraa vettä aiheuttaa helposti molemmat.

Tekniset ratkaisut, hinta ja toiminnan yleinen luvanvaraisuus jäivät vierailulla hiukan epäselviksi, mutta nuorten ryhmän harjoitukset alkoivat aikataulun mukaan.

Kelloa käytetään myös vedenalaisten kuvausten paikkana vaikkei sisäseiniä ole maalattu green screen -käyttöön. Tämän alan Euroopan ykköspaikka on asiantuntijalähteemme mukaan Maltalla. Siellä allas on matalampi mutta leveämpi, joka onkin kuvauksille parempi, sillä oleellista ei ole syvyys vaan kameran, kuvauskohteen ja takaseinän etäisyyden maksimointi. Maltan allas riitti mm. Titanicin kuvauksille.

 

Gävle

maps.google.fi/

www.gavle.se/gasklockorna

www.gavleevent.se

Kokonainen kaasutehdasalue, jossa kaksi teatterikäyttöön otettua kaasukelloa. Halkaisijat 26 ja 25m, korkeudet vastaavasti n. 12m ja 8m. Molemmat tilat katsomoiden ja lavan osalta muunneltavissa, tukitiloja maan alla ja viereisissä rakennuksissa. Käyttäjinä riippumattomia teatteriseurueita ja tapahtuma- ja messujärjestäjiä. Muutakin rakennuskantaa kehitetään (kunnan ja EU:n rahoilla) hiukan Suvilahtea muistuttavalla tavalla. Etäisyys muutama kilometri keskustasta, joka ei sekään ole kovin valtava.

Kööpenhamina

Gasværket 

maps.google.fi/

www.gasvaerket.dk

da.wikipedia.org/wiki/Gasværket

Parin kilometrin päässä varsinaisesta keskustasta paikallisen kaupunginteatterin näyttämöksi peruskorjattu kello. Halkaisija n. 45 m, korkeus 26 m. Lisärakennus, jossa huoltotiloja ja tunneli uuden ja vanhan välillä. Noin 800-paikkainen näyttämö, jossa lava seinää vasten eikä suinkaan keskellä. Näyttämön alla vessoja, pajoja ja muita tukitiloja.

Leipzig ja Dresden

asisi-panoraamat

Leipzigissa ja Dresdenissä on muutettu suuret kaasukellot kaupallisiksi panoraamanäyttelytiloiksi. Yadegar Asisi -niminen taiteilija on ideoinut 360 asteen panoraama-esitystekniikan, jolla voidaan toteuttaa eri aiheisia näyttelyitä.

Leipzig: 

maps.google.fi

www.asisi.de/en/Panometer/Amazonien/Panoramaprojekt

en.wikipedia.org/wiki/Leipzig_Panometer

Dresden: 

www.asisi.de/index.php?id=7#asisi_index_id_70

Kuvia Leipzigista:

Moskova

http://goo.gl/maps/87iZL

http://arma17.ru/?lang=en

http://www.kaapelitehdas.fi/blogi/2013-09/messuhessu-moskovassa

Kurskin aseman vieressä sijaitseva kaasutehdasalue, jossa käynnissä (9/2013) voimakas korjaus- ja uudisrakennusvaihe. Vanhoissa rakennuksissa kahviloita, kulttuuritoimintaa luomumyymälä ja teknoklubi. Neljä kaasukelloa peruskorjauksen alla vanhaa suuremmin kunnioittamatta. Yhdessä toimi jo pankki. Projektin vetäjästä ei tietoa kuten ei kellojen koosta tai tehtaan historiastakaan.

Oberhausen

maps.google.fi

www.gasometer.de

www.route-industriekultur.de

www.kaapelitehdas.fi/fi/blogi/156

Toista sataa metriä korkea ja yli 60 halkaisijaltaan oleva kello muunnettiin näyttelytilaksi 90-luvulla. Käytön idea on, että jokin saksalainen toimija tekee sinne aina vuorollaan jonkin erillisnäyttelyn.

Kello sijaitsee Ruhrin alueen suhteellisen vähäpätöisen kaupungin ulkolaidalla, mutta on silti merkittävä turistikohde. Ja miksei.

Ulkopuolelle on rakennettu täyskorkea poistumistie- ja hissijärjestelmä, jota vastassa on sisäpuolella samanmoinen, joskin maisemahissi. Simppeli sisäänkäynti, muutama hätäpoistumistieporras ja sillä selvä – melkein.

Avaruusnäyttelyn osana vanhan kaasusäiliön tukirakenteen päälle rakennettiin metallinen välipohja, jonka ansiosta sisääntulo on n. 5 m korkea erilaisten tukirakenteiden pilkkoma tila. Teräslattian yläpuolella aukeaa lisää tukirakenteita, keskiosassa vielä toinenkin koroke ja sitten valtava tyhjä tila katon valoaukkoihin asti. Avaruusnäyttelyssä tila on pimeä ja sen keskellä riippuu n. 20 m halkaisijaltaan oleva kuun pienoismalli.

Sisäpuolen maisemahissillä pääsee katonrajaan, josta ulkokautta vielä katollekin. Vaikuttavia näkymiä on tarjolla joka suuntaan.

 

 

Tukholma

Värtan 

maps.google.fi/

www.gasverk.se/

sv.wikipedia.org/wiki/Värtagasverket

www.hjorthagen.nu

www.stockholm.se

Norra Djurgårdsstad on hyvinkin lähelle Tukholman Kalasatamaprojekti. 20-30 vuoden rakentumisensa aikana alueelle syntyy n. 30 000 työpaikkaa ja 10 000 asuntoa. Ja alueen keskellä on kaasutehdas, josta joukko toimijoita ja virkamiehiä suunnittelee kulttuurikeskusta.

Itse kaasukelloja on neljä: kaksi komeaa vanhaa punatiilistä, yksi terästeleskooppi ja yksi valtavan korkea umpinainen terästorni. Viimeksi mainitun tilalle on tulossa vielä korkeampi tornitalo, mutta punatiiliset säilyvät ja suunnitelmia riittää.

Kuninkaallisen oopperan päänäyttämön remontin piti jo muuttaa 65m halkaisijaltaan oleva kello 105 miljoonalla kruunulla 950 hengen näyttämöksi. Aikataulu, raha ja akustiikka jäivät ongelmiksi. Suunnitelmat kohdistuvat nyt hiukan isompaan toiseen vanhaan kelloon. Lue artikkeli: http://www.dn.se/sthlm/gasklockan-vaxer-en-storlek-1.1089949

Alueella on muutenkin tuttuja kaasutehtaan rakennuksia, joissa toistaiseksi tehdään vielä kaasua meidän Fortumin voimin. Kun ei ole putkea Venäjältä, niin pitää tehdä perinteisin metodein. Balettia, oopperaa, taidetta, kirjastoa ja museota on suunnitteilla. Aika näyttää – tilaa on kahden Suvilahden verran, mutta operaattori puuttuu.

 

 

Turku

maps.google.fi

Vuonna 1913 rakennettu kaasukello, jossa on selvästi käyty hakemassa sekä oppia että ulkonäköä Suvilahden kellosta. Halkaisija toki pienempi n. 30 m ja korkeuttakin vähemmän n. 25 m.

Vaiherikkaasta Turun kaasutuotannosta on kirjoitettu kattava kirja, jossa on myös kellon arkkitehtuuri ja tekniikka hyvin esillä (Sanna Kupila – Turun kaasukellot, Turun maakuntamuseo 2006).

Nykyinen käyttö on mielenkiintoinen kuvio. Kaasukellon pelasti purku-uhan ja rappeutumisen alta Turun energia, joka keksi sijoittaa sen sisään kaukolämpöverkon lämpöakun. Muutama tuhat kuutiota sata-asteista vettä sopii sisään omassa lieriössään vaivatta ja kaukolämpöverkon putkisto ja tekniikka sopivat sisätiloihin hienosti.

Teräspalkki- ja lasirakenteiden lomaan on saatu mahtumaan myös julkiseksi avattavaa tilaa. Ylin osa on käyttämättä ja sinne on etsitty kahvilan tai ravintolan pitäjää jo muutama vuosi. Kellon sijainti paikallisittain syrjässä ja kummallisesti rakennetun lähiön palasen keskellä ei auta asiaa. Hissit, portaat ja tekniikka kyllä löytyisi.

Vintti on lämmittämätöntä raakatilaa, mikä ei ole haitannut esim. Turun musiikkijuhlasäätiötä, jonka vuoden 2010 ohjelmassa oli kaksi konserttia. Kuulemma menestyksiä.

Kellon vieressä on hieno pallon muotoinen kaasunpaineen tasausvarasto. Esimerkillistä teräslevyn niittausta, josta vastasi Turku Energian kaukolämpöosaston päällikön isä.

 

Wien

Gasometer City 

maps.google.fi/

www.gasometer.cc/

de.wikipedia.org/wiki/Gasometer_(Wien)

Neljän yli 60m halkaisijaltaan olevan kaasukellon ympärille rakentunut kaupunginosa. Pari kilometriä keskustasta sijaitsevissa vahvasti modifioiduissa kelloissa asuntoja, ostoskeskus, multiplex-elokuvateatteri ja yli tuhannen hengen konsertti/tapahtumasali. Ennakkoluulotonta uudisrakentamista vieressä ja kyljessä. Komea kokonaisuus, jonne metro tulee suoraan omalle asemalleen reunimmaisen kellon alle.

 

Zwickau

www.alter-gasometer.de/home.1.html

Myös Saksan Zwickaussa on vanha kaasukello muutettu monipuolisesti toimivaksi kulttuurikeskukseksi.