Kaasukelloja muualla

Tälle sivulle on kerätty tietoa käytöstä poistetuista kaasukelloista, jotka palvelevat jonkinlaisessa uudessa tehtävässä. Usein vieläpä jonkinlaisessa kulttuuri- tai tapahtumakäytössä. 

Suvilahden kaasukellojen tuleva käyttö on vielä pohdinnassa, emmekä luulekaan, että tietäisimme parhaiten mikä olisi mahdollista saati viisainta. Usein historia opettaa ja maailmalta löytyy malleja, joista on hyvä kopioida ainakin osa – tai oppia olemaan kopioimatta.

Kaasukellot ovat Suomen mittakaavassa uniikkeja rakennuksia – vai pitäisikö sanoa rakennelmia? Pyöreä muoto jo sinällään on haaste. Tämä yhdistettynä rakennusten korkeuteen, mahdollisiin myrkkyjäämiin sekä suojeluarvoihin tekee tulevan käytön keksimisestä melkoisen haasteen.

Haastamme myös kaikki muut mukaan talkoisiin. Jos mieleesi tulee ajatus mahdollisesta tulevasta käytöstä, kerro siitä meille sähköpostilla osoitteeseen suvilahti(at)kaapelitehdas.fi.

Kuulemme mielellämme myös maailmalla vastaan tulleista kaasukelloprojekteista. Kuva, www-osoite tai vaikka vain karttalinkki auttaa tämän täysin epävirallisen selvitystyön tekemistä.

Katso myös Réseau 360 -verkoston sivut: www.theatres360.org/101-265-1-Les-lieux. Ranskalainen järjestö listaa eurooppalaisia kulttuurikeskuksia ja talvisirkuksia, jotka sijaitsevat pyöreissä rakennuksissa - osa näistä on kaasukelloja.