Helsinki Festival: UXO

30.8.1.9.2019
Kattilahalli

HELSINGFORS FESTSPEL: UXO
30.8.-1.9.2019, Kattilahalli, Voimalaitos (byggnaden 1), Södervik

UXO är den engelska förkortningen för unexploded ordnance. Termen avser bomber, granater och minor som inte exploderat på avsett vis utan ligger kvar i jorden och riskerar att sprängas till och med efter flera årtionden.

Liksom de här blindgångarna är verkligheten i dag fylld av obestämda hot, som inte har någon klar entydig orsak. Vi lever i ett ekonomiskt system som baserar sig på kontinuerlig tillväxt, vår planet fortsätter värmas upp och bilderna av framtiden fokuserar än på tekniska utopier, än på annalkande katastrofer. I den allt hetsigare världspolitiken förökar sig konflikterna på oförutsedda sätt och de samhälleliga spänningarna får aldrig något riktigt utlopp. Inom den hypernormaliserade medieindustrin är det som nyss var exceptionellt plötsligt den nya normen. Den kontinuerligt eskalerande hetsen, hur låter den utan det bildflöde som synsinnet förmedlar?  

UXO är ett upplevelserikt ljudverk som förenar nutidsmusik med estradkonst och framförs i fullständigt mörker. Det elektroakustiska verket uppförs, med beledsagande liveelektronik, av slagverkskvartetten Awake Percussion och en kör.

Uppvisningar:
Fre 30.8. kl 20
Lör 31.8. kl 16 & 20
Sön 1.9. kl 20
Åldersrekommendation 16 år
Längd cirka 60 min, ingen paus

Biljetter:
Från 17,50 € / 28 €, www.ticketmaster.fi

Tonsättning och ljudplanering: Walter Sallinen
Libretto och dramaturgi: Klaus Maunuksela
Ljudplanering och -teknik: Kaj Mäki-Ullakko
Scenografi och estradplanering: Jyri Sucksdorff
Dirigent: Taavi Oramo
Awake Percussion: Petteri Kippo, Lauri Pekkarinen, Jerry Piipponen, Walter Witick
Sponsorer: Konestiftelsen, Helsingfors festspel, Finlands Tonsättares Sibeliusfond, Majaoja-stiftelsen, Svenska Kulturfonden, stiftelsen Musiikin edistämissäätiö, Centret för konstfrämjande

helsinkifestival.fi

Foto: Helsingfors Festspel