Blogg: 2020 Annus horribilis

 

År 2020 skulle vara ett strålande år för Fastighet Ab Kabelhuset. Vi hade för ett år sen förvärvat en fastighet på Nilsiägatan 10, och i början av året övergick den i vår ägo. Det nya kulturcentret hette N10 och passade för Kabelhusets strategi som en hand i handske. Fastigheten var Orions gamla huvudkontor och läkemedelsfabrik som under årens lopp blivit något av ett nav för kulturell verksamhet för olika aktörer. I och med förvärvet växte vår personal med fyra nya experter och vår sammanslutning av hyresgäster med ett par hundra kulturaktörer. Genom förvärvet utvidgade vi vår verksamhet och kunde trygga det att N10 förblir ett kulturcentrum även framöver. Men det är ingen som kommer ihåg det gångna året 2020 för detta.

År 2020 skulle bli ett exceptionellt livligt evenemangsår i Södervik. Förutom stora festivaler skulle programmet bestå av utomhuskonserter, mindre sommarevenemang, klubbspelningar och uteserveringar. HAM:s utredning blev klar och föreslog gasklockorna i Södervik som en ny plats för stadsmuseet. Tävlingen om evenemangscentret på den intilliggande tomten avslutades och inledde en ny era i områdets utveckling. Efter flera år skulle bolaget fortsätta med renoveringen av byggnaderna på området. Men det är ingen som kommer ihåg det gångna året 2020 för detta.  

I januari 2020 lades grundstenen till dansens hus, och i slutet av året nådde byggnaden sin takhöjd. På Kabelfabrikens innergård inleddes en omfattande renovering, dess nya visuella profil lanserades och den nya lobbyservicen Konttori öppnades. Vi hade lyckats rekrytera ett fantastiskt team till lobbyservicen som såväl hyresgästerna som invånarna i området hade hittat och tagit till sig. Men det är ingen som kommer ihåg det gångna året 2020 för detta.

I stället för strålande blev år 2020 annus horribilis – ett fruktansvärt år. Vi kommer att minnas det för den globala coronapandemin, de tiotals miljoner som blev smittade och minst en och en halv miljon som dog i Covid-19. Det är ett år som vi kommer att minnas för restriktionerna som infördes för att förhindra pandemin och som stängde ner våra samhällen, låste in oss i våra hem och satte stopp för alla kulturaktiviteter.

I Kabelfabriken kom den första chocken den 12 mars, då bokningarna som gjorts för våra evenemangslokaler ställdes in, en efter en, efter att statsrådet hade hållit sin första presskonferens kring pandemiläget. Två veckor senare och med stöd av beredskapslagen stängdes alla våra utrymmen för tre månader framåt. Viruset tvärbromsade hela det finländska samhället men de som drabbades mest var turism- och restaurangbranscherna och kultur- och evenemangssektorn. Efter sommarens lugnare period står vi nu inför nästan samma situation igen när smittan sprider sig.  

Om några dagar tar annus horribilis slut. Det nya året 2021 för med sig vaccinet, och så småningom får viruset ge vika, begränsningarna luckras upp och det vanliga livet återställs. Också den kulturella verksamheten kommer att återhämta sig – efter allt detta längtar vi efter konst, kultur och evenemang mer än någonsin. Corona tog ett eller två år ifrån oss, men N10, Södervik, Dansens hus och Kabelfabriken är här för att stanna, och allt det som vi åstadkommit under 2020 bär oss långt in i framtiden.

Jag önskar Er alla en riktigt trygg jul och ett bättre nytt år 2021!

- Kai Huotari, verkställande direktör, fastighet Ab Kabelhuset

(Foto: Patrik Rastenberger / Kabelfabrikens Konstens natt 2017)