Du är härInfo / Hyresgäster intervjuar

Fastighet Oy Kaapelitalo har drygt 300 långvariga hyresgäster med sina underhyresgäster. Lär känna några av dom!

Circus Helsinki

Cirkus är roligt och det kunde utnyttjas även mer här på området. Samtidigt bör vi komma ihåg att allt här är ännu ganska nytt. - Circus Helsinki / Martina Linder, verksamhetsledare (Foto: Outi Törmälä, Quiet)
 
”Året var 2001 då verksamheten i min dotters cirkusgrupp skulle läggas ner och sju skickliga unga cirkusutövare höll på att glida åt olika håll. Då beslöt jag att grunda en cirkusskola så att gruppen kunde fortsätta tillsammans. Vi började mycket småskaligt. Vi tränade i kulturcentret Caisas lager nästan lite i smyg. När elevantalet hade gått upp till omkring hundra och det började vara besvärligt att träna på olika håll och springa omkring mellan de olika träningslokalerna, bestämde jag mig för att hitta en mer permanent lokal för oss.
 
VR:s gamla magasin i Vallgård var vårt första egna utrymme. I all sin tillfällighet och kallhet var det ändå ett fantastiskt ställe som hade stor inverkan på utformningen av Circus Helsinkis identitet. Samtidigt sökte jag dock ett mer tryggt och långvarigt ställe som man kunde investera i utan rädsla för att vi någon vacker dag skulle bli utslängda.
 
Cirko Aereos Maksim Komaro tipsade mig om vår nuvarande lokal i Pannhallen. År 2013 flyttade vi till Södervik och renoverade lokalen tillsammans med hyresvärden så att den bättre lämpade sig för cirkusverksamhet. Som helhet är denna plats riktigt vacker. Man kan se gasklockan genom de höga fönstren och det kommer in ljus från morgon till kväll. Många besökare och internationella gäster som kommer hit för första gången har varit alldeles tagna av lokalen. Vi håller det riktigt städat och fint här; vi har velat ta vara på byggnadens anda och utseende – den är ju faktiskt skyddad av museiverket – samtidigt som vi har lyft fram cirkusens värld.
 
Vi har nästan tusen elever och mera är på väg. Men det finns ett begränsat antal timmar och träningstid i dygnet. På dagar är det professionella cirkuskonstnärer som övar hos oss, på kvällar och veckoslut är det barn och unga. Dessutom har vi föreställningar: open stage-kvällar är avsedda för cirkusutövare, proffs och skickliga ungdomsgrupper. De ger publiken en bra uppfattning om nycirkus. Med i julföreställningen som fortsätter in på våren finns vår ungdomsgrupp som är bland de bästa i hela Europa och som har belönats internationellt.
 
Området i Södervik håller på att utformas ännu och vårt samarbete med aktörerna på området fördjupas hela tiden. Jag hoppas att vi i framtiden kan ta gårdsplanen i bruk och göra den trevligare. Cirkus förknippas ju ofta med lekfullhet och det kunde synas även på gården. Det vore härligt att någon dag få se ett stort och färggrant cirkustält ute på gården. Det finns vissa utmaningar på området vad gäller skyltningen och att hitta fram. Så varför inte måla gårdsområdet och de asfalterade vägarna med olika färger i stil med att ’den röda vägen tar dig till Circus Helsinki’ eller ’den gröna för dig till Cirko’.
 
Cirkus är roligt och det kunde utnyttjas även mer här på området. Samtidigt bör vi komma ihåg att allt här är ännu ganska nytt. Vi har varit här i bara två år och har hela framtiden framför oss.”

Oranssi

Många som kom hit tänkte kanske att huset var i förfärligt skick, men vi hade förmågan at titta under ytan och såg den potential som huset hade. - Oranssi / Aino Toiviainen-Koskinen, verksamhetsledare (Foto: Oranssi)

”Vi hade tidigare verksamhet i ett gammalt dagis i Hertonäs, men det revs ner. Vi var bland de första om kom hit till Södervik. Många kulturaktörer hittade sin väg hit ungefär samtidigt. Vi ockuperade det här stället lite på halvskoj då Kabelfabriken ännu var på väg hit. Året var kanske 2007 eller 2008. Till en början hade vi ett kontor i byggnaden 6 och vi ordnade klubbar i Tiivistämö och i Garage.

Oranssis nuvarande byggnaden 11 – före detta Valvomo – var i ganska förfallen. Huset med två våningar hade vatten i källaren och det saknades både dörrar och fönster – för att inte tala om toaletter eller värme. Men vi tyckte att lokalen var riktigt trevlig. Många som kom hit tänkte kanske att huset var i förfärligt skick, men vi hade förmågan at titta under ytan och såg den potential som huset hade. Det viktigaste var att läget var bra: vi var alldeles intill metron och de övriga aktörerna på området.  

Hyresgäster blev vi år 2009. Vi kom överens om att vi skulle renovera själv i sann talkoanda. Under tiden vi renoverade behövde vi inte betala någon hyra. Gör-det-själv har allt sedan början varit vår filosofi. Lite senare började vi förhandla med Stuba (Nikula) om ett långvarigt intentionsavtal: nu har vi ett avtal på 30 år, vilket skapar en helt ny trygghet i allt vad vi gör.

Renoveringen framskrider sakta med säkert. När man håller på med grundrenovering och inte bara lätt renovering, tar det sin tid. Det beror också ganska mycket på om vi lyckas få understöd och finansiering. Lagerutrymmet och arkivet finns nu i källaren, i mittenvåningen finns en klubblokal på nästan 200 kvadratmeter. I övre våningen har vi vårt kontor och mötesrum. De ska kompletteras med en öppen plats för studier, arbete och avkoppling och där man kan dricka kaffe.  

Verksamheten är i full gång. I huset ordnas det allt från öppna workshops, cirkusträning och ”radikala korsstygnsbroderier” med anarkistiska uttryck till improvisationsgrupper och radical cheerleading. I höst stickar man i en workshop yllekläder till flyktingar. En viktig del av vår verksamhet är klubben där unga band kan uppträda två till fyra gånger om veckan.  

Vi är partipolitiskt och religiöst obundna, vilket innebär att många olika arrangörer kan ordna verksamhet i våra lokaler. Vi är ett gäng på några tiotals aktiva, men vi förutsätter inte att man förbinder sig till vår verksamhet. Det är härligt att se att människor med glädje kommer och dammsuger eller hjälper med att för tredje gången bära tegelstenar från ett ställe till ett annat.”

Cirko - centrumet för nycirkus

Vi måsta vara en synlig aktör för invånarna som bor här och för nya människor som söker sig hit nu när Fiskehamnen och Sörnäs hela tiden förändras, växer och utvecklas. - Cirko - centrumet för nycirkus / Karoliina Kuosmanen, produktionschef (Foto: Cirko / Kaapo Kamu)

”Föreningen Cirko – centrumet för nycirkus r.f. grundades år 2002 med uppgift att främja och utveckla finsk nycirkus. Cirko uppträdde bland annat på Savoy, i Ateneumsalen och på Kiasmateatret. År 2011 flyttade Cirko till Södervik och före detta gasverkets Maskinrum. Lokalerna genomgick en renovering med hänsyn till Cirkos behov. Vi får fortfarande beröm för våra lokaler: vi har träningslokaler som är som gjorda för cirkus med bl.a. möjlighet att hänga rep i taket.

De egna utrymmena gjorde det möjligt att ha föreställningar och residensverksamhet året runt. Cirko blev en enastående nationell aktör som enbart fokuserar på cirkus – en mötesplats med bara cirkus på programmet. Vi har ganska mycket och storskalig festival- och residensverksamhet. Vi stödjer också skapandet av ny cirkuskonst.

Många nycirkushus ute i världen finns lite utanför stadens centrum, på industriområden eller motsvarande. Södervik är både vad gäller dess geografiska läge och utseende just ett sådant ställe: lite opolerat och industriellt. Kravet på att det ska vara högt till tak uppfylls i lokalen som ursprungligen var avsedd för industriverksamhet. Förbindelserna till området är goda. Jag anser att Cirko bidrar till att liva upp området. Vi måste vara en synlig aktör för invånarna som bor här och för nya människor som söker sig hit nu när Fiskehamnen och Sörnäs hela tiden förändras, växer och utvecklas.

Södervik är en koncentration av kreativ kraft. Förhoppningsvis söker sig fler och fler publikorienterade aktörer hit i framtiden. Det ligger i allas intressen att det finns liv i området året runt. Ur Cirkos synvinkel är det fint att det kommit fler aktörer till cirkuskoncentrationen i Södervik.”