Blogi: 2020 Annus horribilis

 

2020 piti olla Kiinteistö Oy Kaapelitalolle loistava vuosi. Olimme edeltävänä jouluna ostaneet Nilsiänkatu 10:ssä sijaitsevan kiinteistön, ja vuoden alusta se siirtyi hallintaamme. N10:ksi ristitty uusi kulttuurikeskuksemme sopi Kaapelitalon strategiaan kuin hanska käteen. Kiinteistö oli Orionin vanha pääkonttori ja lääketehdas, josta oli vuosien varrella tullut kulttuuritoimijoiden keskittymä. Kaupan myötä yrityksemme henkilöstö kasvoi neljällä osaajalla ja vuokralaisyhteisömme parilla sadalla kulttuuritoimijalla. Kaupan myötä laajensimme toimintaamme ja saatoimme varmistaa N10:n säilymisen kulttuurikäytössä hamaan tulevaisuuteen. Kukaan ei kuitenkaan muista vuotta 2020 näistä syistä.

Vuodesta 2020 piti tulla Suvilahdessa kaikkien aikojen tapahtumavuosi. Isojen festivaalien lisäksi ohjelmassa oli ulkoilmakonsertteja, pienempiä kesätapahtumia, klubikeikkoja ja ulkoterasseja. HAM-selvitys valmistui ehdottaen uudeksi sijoituspaikaksi Suvilahden kaasukelloja, ja viereisen tontin tapahtumakeskuksen kilpailu päättyi käynnistäen uuden lehden alueen kehityksessä. Yhtiön oli tarkoitus vuosien jälkeen jatkaa alueen rakennusten peruskorjausta. Kukaan ei kuitenkaan muista vuotta 2020 näistä syistä.

Vuoden 2020 tammikuussa muurattiin Tanssin talon peruskivi, ja loppuvuodesta se saavutti harjakorkeutensa. Kaapelitehtaan sisäpiha pantiin pakettiin, sen uusi brändi-ilme lanseerattiin ja porttikonkiin avattiin uusi aulapalvelutila Konttori, jonne saimme palkattua mahtavan tiimin ja jonka vuokralaiset ja alueen asukkaat löysivät nopeasti. Kukaan ei kuitenkaan muista vuotta 2020 näistä syistä.

Loistavan sijasta vuodesta 2020 tulikin annus horribilis, kauhea vuosi, ja se tullaan muistamaan maailmanlaajuisesta koronapandemiasta, kymmenistä miljoonista virukseen sairastuneista, ja ainakin puolestatoista miljoonasta virukseen kuolleesta. Se tullaan muistamaan pandemian ehkäisemiseksi säädetyistä rajoitustoimista, jotka pysäyttivät yhteiskunnan, sulkivat meidät koteihimme ja lopettivat kulttuuritoiminnan kuin seinään.

Kaapelitalolla maa järkkyi ensin 12.3., kun valtioneuvoston tiedotustilaisuuden jälkeen tapahtumatilojemme varaukset peruuntuivat yksi toisensa jälkeen. Kaksi viikkoa myöhemmin valmiuslain nojalla kaikki yleisötilamme suljettiin kolmeksi kuukaudeksi. Yhteiskunta pysähtyi, mutta pahiten kärsivät matkailu- ja ravintola-alan lisäksi juuri kulttuurisektori ja tapahtuma-ala. Kesän tarjoaman lyhyen hengähdystauon jälkeen olemme nyt joulun alla lähes samassa tilanteessa tartuntalukujen jälleen noustessa.

Muutaman viikon kuluttua kauhun vuosi loppuu. Uusi vuosi tuo rokotteen, ja pikkuhiljaa koronapandemia taittuu, rajoitukset puretaan ja suru helpottaa. Ja  kulttuuritoiminta elpyy, koska kaiken tämän jälkeen ihmiset janoavat taidetta, kulttuuria ja tapahtumia enemmän kuin koskaan. Korona vei meiltä vuoden, ehkä kaksi, mutta N10, Suvilahti, Tanssin talo ja Kaapelitehdas ovat täällä jäädäkseen, ja vuoden 2020 aikaansaannokset kantavat pitkälle tulevaisuuteen.

Toivotan kaikille turvallista joulunaikaa ja parempaa vuotta 2021!

- Kai Huotari, Kiinteistö Oy Kaapelitalon toimitusjohtaja

(Kuva: Patrik Rastenberger / Kaapelitehtaan Taiteiden yö 2017)