Peloton Cycling Eatery

Kojehuone (byggnad 8)

En intervju med Ángel Layos:

"Peloton är officiellt en restaurang, en cykelaffär och en cykelverkstad. Vi erbjuder gott kaffe, öl, vin och mat. Allt är tillverkat av högkvalitativa råvaror. Men Peloton är mer än så – det är en social mötesplats med en unik atmosfär.

Peloton är en kombination av allt jag brinner för. Jag kommer ursprungligen från Madrid och har tidigare jobbat på en familjeägd restaurang, som sommelier och som hotellchef. År 2013 kom jag till Helsingfors för att jobba i min väns lilla vinbar. Efter detta jobbade jag som sommelier i restaurangerna Ask, Olo och Savoy. Cyklar är min hobby, jag älskar att meka med cyklar och göra saker med mina händer.

Från idé till verklighet

Ställets idé, namn och logotyp var klara långt innan något konkret hände. Vi brukade cykla i Helsingfors och de enda ställen vi lätt kunde ta oss till med våra cyklar var raststugorna i Månsas och i Långforsen. En gång när vi drack kaffe och åt munk kom vi på tanken om en egen restaurang. Det fanns inget ordentligt cykelcafé i Finland, sådant som till exempel i Madrid, Girona, London, Berlin och Sydney.

År 2020 bestämde jag mig för att grunda Peloton. Processen tog lite längre än jag hade räknat med, men våren 2022 slog vi äntligen upp dörrarna för Peloton.

Logiskt läge

Läget måste vara speciellt. Förutom Södervik och Teurastamo funderade vi på ställen som ligger lite längre bort. Innan vi beslutade oss kontrollerade vi mängden cykeltrafik i området. Det är mycket trafik här, så läget är logiskt för ett ställe som Peloton. Om vi ​​var i centrum, skulle det vara svårare att komma till oss med cykel.

Lokalen i Södervik är perfekt: den är stor, ser fin ut och är en del av Helsingfors historia. Men det är en utmaning att locka folk hit, eftersom det finns inte många andra ställen att besöka förutom oss och Stadin Panimo. Utmaningen ökar också motivationen. Vi finns här och är redo att betjäna, det är inte konstigare än så.

Säsongens meny och en makalös vinlista

Vi anpassar menyn efter årstiderna och försöker vara så lokala som möjligt. Vi vill också möta våra kunders önskemål och därför ändras menyn hela tiden. Nu vill man till exempel ha fler alternativ och vi svarar på det önskemålet. Vi har aldrig utgått från att Peloton ska vara ett fine dining-ställe. Men de flesta av oss kommer från den världen, så det är lätt att göra saker man redan kan från förr.

Vår vinlista är inte jättelång, men den är lite crazy. Vi har enkla viner, naturviner och mycket exklusiva alternativ. Många vet inte att man kan få otroligt fantastiska viner från oss till ett makalöst billigt pris.

Kom som du är

Oavsett om du har en landsvägscykel värd 15 000 euro eller en gammal Jopo, så är du välkommen in till oss. Alla blir bemötta på ett samma sätt – och får en ordentlig cykelreparation. Och om vi inte har de rätta verktygen så leder vi dig till rätt plats. Ibland kan attityden i finare cykelbutiker vara lite arrogant, men en av våra vägledande principer är att varje cykel är lika värdefull.

Peloton är en plats dit du kan komma fast du är svettig och smutsig. Det är en restaurang som välkomnar dig och din cykel. En plats dit du kan komma som du är."

Bild: Laura Räsänen

Tillbaka till hyresgästers intervjuar