Info

Söderviks f.d. el- och gasverk omfattar nio byggnader, två stora gasklockor och gårdsområde. I Södervik kulturcentret hyresgästerna varierar allt från författare till en bryggeripub och från graffitigalleri till en restaurang. Verksamhetsmodellen i Södervik liknar den som tillämpas på Kabelfabriken, det största kulturcentret i Finland, i Gräsviken.

Södervik

- En anarkist i ständig förändring

 

Södervik är en enastående industrimiljö i ständig förändring: till exempel det hundra meter långa graffitistaketet ser annorlunda ut varje dag. Södervik är en knutpunkt för många kulturaktörer, festivalarrangörer och andra som ordnar stora evenemang.

Söderviks f.d. el- och gasverk omfattar nio byggnader, två stora gasklockor som blivit något av ett landmärke i stande och 2,5 hektar gårdsområde.

I Södervik hyresgästerna varierar allt från författare till en bryggeripub och från en graffitigalleri till en restaurang. I och med att byggnader repareras och nya hyresgäster flyttar in börjar det också finnas mera öppen året-runt verksamhet på området speciellt inom scenkonst, nycirkus och teater.

Läget mitt i det nya bostadsområdet Fiskehamnen ger Södervik en enastående möjlighet att bli en naturlig mötesplats för människor och aktörer på området.

Sedan början av 2008 Södervik förvaltas av Fastighet Oy Kaapelitalo Ab som ägs av Helsingfors stad. Fastighet Oy Kaapelitalo Ab grundreparerar och hyr gamla industribyggnader för de som jobbar med konst, kultur och hantverk.

Foto: Kuvio Oy / Martin Sommerschield

Foto: Heikki Kouvo