Olet täälläTietoa / Vuokralais­haastattelut

Suvilahdessa on vuokralaisina mm. taiteilijoita, yrityksiä ja kulttuurialan toimijoita. Tutustu muutamiin heistä!

Harmaat-työhuone

KONTTORI, RAKENNUS 7 

Haastattelussa Veikko Somerpuro, André Järf ja Tuomas Onttonen

Harmaat-työhuone sai alkunsa vuonna 2008, kun Kaapeli oli juuri alkanut vuokrata Suvilahden tiloja ja neljä freelance-valokuvaajaa etsi työhuonetta. Vuonna 2009 työhuoneelle tuli viides valokuvaaja, Veikko Somerpuro, joka on vieläkin mukana. Muuten kokoonpano on muuttunut täysin, mukana on nykyisin kolme elokuvantekijää, Tuomas Onttonen, Iddo Soskolne ja Tuomo Hutri sekä freelance-kääntäjä André Järf. Uusia vuokralaisia Harmaat-työhuoneelle on haettu ystävien ja tuttujen kautta.

Valokuvausalan murros vaikutti Harmaiden kokoonpanoon

”Joskus 2000-luvun alussa valokuvaajilla meni vielä tosi hyvin, mutta digitalisaation myötä alkoi murros. Moni valokuvaaja onkin alkanut tehdä myös videoita. Toisaalta markkinointikuvaus on kasvanut, vaikka lehtien journalismi on vähentynyt. Kaikki järjestöt, firmat ja organisaatiot tarvitsevat koko ajan vain enemmän kuvia.” Veikko kertoo.

Veikko kuvaa ihmisiä enimmäkseen muualla kuin Suvilahdessa: ”Esimerkiksi yliopistolla, olen kuvannut siellä koko urani ajan. Siellä tarvitaan koko ajan kuvia tutkijoista ym. Tarpeen tullen olen vuokrannut Suvilahden Magito-studiota. Se on kaupungin edullisin studio. Ollaan lainattu sieltä myös lattianpesukonetta!”.

Tuomas tekee monipuolisesti elokuvaan liittyviä töitä, editointia, kirjoittamista ym. ”Editoinnissa elokuvan ohjaaja on ollut täällä mukana. Onneksi pöydän viereen mahtuu hyvin. Esimerkiksi Kommunistin tytär -niminen elokuva on täällä leikattu. Lisäksi on synergiaetu, että Auruaudio on vuokralaisena tässä samassa rakennuksessa. Olen vuokrannut sieltä äänityskalustoa.”

Harmaat iloitsevat Suvilahden yhteisöstä: ”Sami Kuljulta ollaan myös saatu apua.”

Suvilahden konsepti on hyvä

”Suvilahden konsepti on hyvä. Ja tietenkin se, että vuokrat on mahdollisia maksaa. Tämä taitaa olla ainoa tämäntyyppinen työhuone Suvilahdessa ja olimme aikoinaan edelläkävijöitä alalla. Nythän näitä on ympäri kaupunkia, ja näillä tehdään myös bisnestä.” Veikko pohtii.

”On kiva kun voi välillä jutella jollekin ja käydä lounaalla. Tämä on yksinäistä hommaa ja jokainen tekee omia juttujaan. Sosiaalinen aspekti on tärkeä.”, André lisää.

”Me ollaan pidetty Suvilahden Yläpuutarhassa grillibileitä ja juhlia, jonne on kutsuttu tämän talon entisiä ja nykyisiä vuokralaisia. Viimeksi siellä oli bändikin ja tämän talon vuokralaiset JohnnyTotem ja VJ Hellstone järjestivät upean audiovisuaalisen shown.” Veikko kertoo.

”Käynnissä olevat projektit ovat hienoja”, Veikko pohtii ja lisää: ”Kaasukellon työmaalla on tehty upeaa työtä, kävin siellä kuvaamassa. Esimerkiksi kymmenien metrien metallikaaria tehtiin siellä ihan käsityönä.”

Kehitysideoitakin Harmailla on: ”Kahvila olisi hieno juttu, Kahvila Aaltopelti joka oli täällä joskus alkuaikoina oli mahtava. Ja jos tyhjää kenttää on tulevaisuudessakin paljon, niin olisi kiva jos talvisin voisi hiihtää. Tai retkiluistella!”

Kuva: Anni Sundell

Helsingin tapahtumasäätiö

PUHDISTAMO, RAKENNUS 6

Haastattelussa Oivi Laine ja Satu Tujunen

Muutimme Suvilahteen heinäkuussa 2021. Meillä oli aiemmin Kalevankadulla toimisto, joka oli vanha Juhlaviikkojen toimisto. Se kävi ihan liian pieneksi, kun muutkin tapahtumat tuotiin vuoden 2019 alussa perustettuun Tapahtumasäätiöön ja henkilöstön määrä kasvoi. Kun mittasimme tarkkaan ja piirsimme pohjapiirustukseen pöydät, niin mahduimme, mutta oli siellä ahdasta.

Kävimme katsomassa tiloja eri puolilla kaupunkia, mm. Kaisaniemessä ja Hakaniemessä. Sitten saimme tiedon tilasta Suvilahdessa. Siitä hetkestä kun näimme tilan, oli selvää että haluamme tänne. Muuttamaan pääsimme vasta yli vuoden päästä. Emme päässeet niin nopeasti eroon vanhasta tilasta kuin olisimme halunneet.

Taiteilijoita ja kalastajia

Teemme kaikki Helsingin suurtapahtumat. Yhteensä kymmenen tapahtumaa, joista Musica nova -nykymusiikkifestivaali järjestetään joka toinen vuosi. Se on vuoden alussa, kuten myös Kiinalainen uusivuosi. Veteraanipäivä on huhtikuussa, Helsinki-päivä 12. kesäkuuta, Juhlaviikot elo-syyskuun vaihteessa ja sen jälkeen on vuorossa Silakkamarkkinat. Joulukuussa on Tuomaan markkinat ja Pormestarin itsenäisyysjuhla neljäsluokkalaisille. Ja vuoden vaihteessa Helsingin uusivuosi, sekä tietenkin Lux Helsinki.

Toimistolla työskentelee maksimissaan parikymmentä ihmistä normaalissa lähityötilanteessa, ja lisäksi me ostetaan paljon palveluita. Esimerkiksi markkinoilla ja tuotannolla on omat kumppaninsa. Erilaisten kumppanien määrä on lisääntynyt viime vuosina. Etenkin sen takia, että meillä on enemmän tapahtumia. Aiemmin oli vain Juhlaviikot ja Musica nova. Työllistämme vuosittain satoja ihmisiä välillisesti, nettisivujen tekijöistä taiteilijoihin ja kalastajiin.

Suvilahdessa tuntuu kodilta

Sijainti on meidän henkilöstön mielestä oiva. Kun aloimme suunnitella muuttoa, teimme äänestyksen kiinnostavista alueista, mihin ihmiset haluaisivat mahdollisesti suunnata. Tämä alue pääsi ainakin top 3:een. Keskusta oli siinä vaiheessa vielä ykkönen, kun oltiin siellä.

Täällä tuntuu kodilta. Meidän henkilöstöllä on erilaisia, jänniä taustoja, tullaan esimerkiksi keikka- ja teatterimaailmasta. Tämä on säätiölle ympäristönä luonteenomainen. Jokin keskustan kivirakennus tuntuu hieman jähmeältä ympäristöltä.

Suvilahden rikkaus on siinä, että täällä on paljon erilaisia toimijoita, sekä taidetta että yritystoimintaa. Niistä muodostuu yhteisö, jossa voidaan ruokkia toinen toisiamme. Se on erityisesti koronan jälkeen tärkeää. Toimijat näyttävät tekevän hyvin yhteistyötä. Kun muutimme tänne kesällä, pääsimme heti sivusta seuraamaan Suvilahden kesäteatteria. On hienoa, että yhdessä voidaan kokeilla ja tehdä uusia avauksia. Yleisökin näytti löytäneen paikalle.

Ja hyvä kun ollaan rohkeita ja kokeillaan uusia tapoja hyödyntää olemassaolevaa tilaa, esimerkkinä vaikka Kino GAS teräskaasukellossa.

Tämä on ihana pikku kaupunki. Kun täällä kävelee, vaikkapa roskia viedessä, niin huomaa aina uusia katon muotoja ja ovia. Ja illalla rakennusten väliin syttyvät valonauhat säväyttävät.

Yksi juttu mitä toimistolla kaipasimme kesällä, oli jäätelö. Jätskiauto voisi pysähtyä Suvilahdessa, niin ei tarvitsisi kävellä Teurastamolle Jädelinoon.

Kuva: Teija Maksimainen

Petri Ekqvist

KOJEHUONE, RAKENNUS 8

Suvilahti tuli minulle tutuksi, kun Circus Helsinki muutti tänne Vallilan konepajalta vuonna 2013. Olen lähtökohtaisesti sirkustaiteilija ja tanssija. Kiersin nelisen vuotta NoFit State Circuksen matkassa ympäri Eurooppaa. Kiertue-elämän jälkeen pohdin mitä töitä voisin tehdä sirkuksen ohella, ja menin hierojakouluun.

Päädyin vuonna 2018 vuokralaiseksi Suvilahteen, kun Cirkon tuottaja Jarkko Lehmus kertoi vapaasta tilasta Kojehuone-rakennuksessa. Minulla oli yrityksille suunnattu Hieromo ja ajattelin, että on hyvä olla tila johon ihmiset voi tulla, jos hieronta ei onnistu yritysten omissa tiloissa.

Sirkuskeikkoja ja hyvinvointivalmennusta

Tein aiemmin paljon keikkoja yrityksille, etenkin kiinalaista tolppaa, jossa kiipeän katossa roikkuvaan tolppaan ja heilun siellä. Nyt teen lähinnä hierontaa ja sen rinnalla ravitsemus- ja fysiikkavalmennusta. Neuvon miten palautumista voi edistää muutenkin kuin hieronnalla.

Hieromon lisäksi minulla on uusi yritys ArtSport. Siinä yhdistyvät hyvinvointivalmennuksen eri osa-alueet. Kirjoitan ArtSportin nettisivuille myös blogia aiheesta. Pyrin tuomaan taiteen kentältä valmennukseen intuitiivisia keinoja seurata itseään. Ihmiset ovat usein vähän hukassa sen kanssa, miten tunnistaa rajansa. Ei esimerkiksi huomata, ennen kuin ollaan ylikunnossa. Tai ei syödä silloin kun on nälkä, vaan esimerkiksi leffaa katsoessa tai silloin kun ollaan stressaantuneita.

Suvilahteen on helppo tulla

Olen aina pitänyt alueesta. Jopa silloin, kun Redin kohdalla oli pelkkä kuoppa! Olen kävellyt paljon lähirannoilla. Mahtavaa, kun Mustikkamaakin on niin lähellä. Haluaisin saada asiakkaita Kalasataman asukkaista.

Suvilahteen on helppo tulla joka suunnasta. Idästä ja lännestä pääsee metrolla, ja pohjoisestakin lähestyminen sujuu helposti. Tänne pääsee helpommin kuin esimerkiksi Jätkäsaareen.

Festivaaleja tulee varmaan olemaan jatkossakin. Kun esimerkiksi Flow Festival tulee alueelle, niin asiakkaiden pääsy tilaani on tosi hankalaa. Mutta se että saa olla koko ajan keskellä festivaalia on mahtavaa. Siinähän voisi samalla markkinoida omaa toimintaansa jotenkin, kun alueella on kymmeniä tuhansia ihmisiä.

Joskus kun minulla oli toimitila Technopoliksessa, koin sen vieraaksi. Siellä ihmeteltiin, kun kerroin olevani sirkustaiteilija. Tarvitsen ympäristön, jossa ihmiset ovat ehkä vähän outoja ja ei tehdä töitä aina yhdeksästä viiteen.

Yksi juttu on avointen esiintymistilojen puute. Koska sisäinen uotinen haluaa päästä koko ajan lavalle, niin olisi hienoa jos täällä olisi joku open stage!

Kuva: Anni Sundell