Olet täälläTietoa / Vuokralais­haastattelut

Kiinteistö Oy Kaapelitalolla on yhteensä reilu 300 vuokralaista lukuisine alivuokralaisineen. Tutustu muutamiin heistä!

Circus Helsinki

Sirkus on hauskaa ja sitä voisi hyödyntää alueella enemmänkin. Toki täytyy muistaa, että kaikki on täällä vielä aika uutta. - Circus Helsinki / Martina Linder, toiminnanjohtaja (Kuva: Outi Törmälä, Quiet)
 
”Oli vuosi 2001, kun sirkusta harrastavan tyttäreni ryhmä päätettiin lopettaa ja tosi taitava seitsemän hengen porukka oli ajautumassa tahoilleen. Päätin perustaa sirkuskoulun, jotta ryhmä voisi jatkaa yhdessä. Aloitimme tosi pienestä. Treenasimme kulttuurikeskus Caisan varastossa puoliksi salaa. Kun oppilaita oli noin sata ja eri tiloissa harjoittelu ja roudaaminen tilojen välillä alkoi olla hankaa, päätin etsiä meille pysyvämmän tilan.
 
VR:n vanha makasiini Vallilassa oli ensimmäinen oma tilamme. Se oli kaikessa väliaikaisuudessaan ja kylmyydessäänkin upea tila, joka vaikutti Circus Helsingin identiteetin syntymiseen. Samaan aikaan etsin kuitenkin turvallista, pitkäaikaista tilaa, johon voisi investoida ilman pelkoa siitä, että minä tahansa päivänä meille ilmoitettaisiin, että teidän täytyy lähteä.
 
Kuulin Cirko Aereon Maksim Komarolta nykyisestä tilastamme Kattilahallissa. Marraskuussa 2013 muutimme Suvilahteen ja pistimme yhdessä vuokranantajan kanssa tilan sirkukselle sopivaan kuntoon. Kokonaisuudessaan tämä tila on todella kaunis. Isoista korkeista ikkunoista näkyy kaasukello ja niistä tulvii päivänvaloa sisään aamusta iltaan. Moni kävijä ja kansainvälinen vieras on tänne ensimmäistä kertaa tullessaan ollut, että ’vau mikä tila’. Pidämme tätä todella siistinä ja kunnossa; olemme halunneet pitää kiinni vanhan museoviraston suojeleman tilan hengestä ja ilmeestä, ja tuoneet sen rinnalle sirkuksen maailman.
 
Meillä on oppilaita liki tuhat ja lisää olisi tulossa. Vuorokaudessa on kuitenkin rajallinen määrä tunteja ja harjoitusaikaa. Päivisin meillä treenaavat ammattilaiset ja iltaisin sekä viikonloppuisin lapset ja nuoret. Esitystoimintaakin meillä on: open-stage-illat ovat harrastajien, ammattilaisten ja taitavien nuorisoryhmien esityksille ja antavat yleisölle hyvän kuvan nykysirkuksesta. Jouluesityksestä, joka jatkuu keväälle, esiintyy Euroopan parhaimpiin kuuluva, maailmallakin palkittu nuorisoryhmämme.
 
Suvilahden alue on vasta muotoutumassa ja yhteistyömme alueen toimijoiden kanssa syvenemässä. Tulevaisuudessa piha-alueen voisi ottaa kivalla tavalla käyttöön. Sirkuksen leikkisyyden toivoisi jatkuvan myös pihalla. Olisi ihana nähdä jonain päivänä Suvilahden pihalla suuri, värikäs sirkusteltta. Alueella on kyltityksen ja kulkemisen suhteen haasteita, ja miksei voisi ajatella piha-aluetta ja asvalttikäytäviä maalattavan eri väreillä tyyliin ’punaista tietä pitkin Circus Helsinkiin’ tai ’seuraa vihreää, jos haluat Cirkoon’.
 
Sirkus on hauskaa ja sitä voisi hyödyntää alueella enemmänkin. Toki täytyy muistaa, että kaikki on täällä vielä aika uutta. Me olemme olleet tällä vasta kaksi vuotta. Tulevaisuus on edessä.”

Oranssi ry

Moni meillä vieraillut varmaankin ajatteli, että ’mikä rytölä’, mutta me osasimme nähdä pinnan alle ja huomasimme talon mahdollisuudet. - Oranssi ry / Aino Toiviainen-Koskinen, toiminnanjohtaja (Kuva: Oranssi ry)

”Vanha päiväkoti, jossa meillä oli toimitilat Herttoniemessä, purettiin. Olimme ensimmäisten joukossa täällä Suvilahdessa. Kulttuuritoimijat alkoivat juuri löytää alueelle. Suoritimme täällä puolivallattoman valtauksen silloin, kun Kaapelitehdas oli vasta tulossa tänne. Vuosi oli ehkä 2007 tai 2008. Aluksi meillä on toimisto rakennuksessa numero kuusi ja järjestimme klubeja Tiivistämössä ja Garagessa.

Tämä nykyinen Oranssin rakennus numero 11, entinen Valvomo, oli aika karussa kunnossa. Kaksikerroksisen talon kellarissa oli vettä eikä talossa ollut ovia tai ikkunoita puhumattakaan  vessoista tai lämmityksestä. Meistä tila oli tosi kiva. Moni täällä vieraillut varmaankin ajatteli, että ’mikä rytölä’, mutta me osasimme nähdä pinnan alle ja huomasimme talon mahdollisuudet. Sijainti metroreitillä ja muiden toimijoiden läheisyys oli olennaista.

Vuokralaisia meistä tuli vuonna 2009. Sovimme, että remontoisimme tilat itse talkoovoimin. Remontin ajalta meidän ei tarvinnut maksaa vuokraa. Tee-se-itse-meininki on ollut filosofiamme alusta asti. Aloimme neuvotella Stuban (Nikula) kanssa pitkästä aiesopimuksesta: nyt meillä on 30 vuoden vuokrasopimus, mikä luo aivan uudenlaista turvaa tekemisellemme.

Etenemme remontoinnin suhteen pikku hiljaa. Kun tehdään peruskorjausta eikä pintaremonttia, homma on työlästä. Aika paljon riippuu siitä, miten saamme avustuksia ja rahoitusta. Kellarissa ovat nyt varasto ja arkistot ja keskikerroksessa liki 200 neliön klubitila. Yläkerrassa ovat vasta toimisto ja kokoustila. Sinne tulee vielä avoin opiskelu-, työskentely- ja hengailutila, josta saa myös kahvia.

Toimintamme on täydessä käynnissä. Tässä talossa järjestetään kaikkea avoimista työpajoista, sirkustreeneistä ja ’radikaaleista ristipistoista’, joissa tehdään ristipistotöitä anarkistisista lausahduksista, improryhmiin ja radical cheerleadingiin. Tänä syksynä yhdessä työpajassa neulotaan villavaatetta pakolaisille. Tärkeä osa toimintaamme on klubitila, jossa on nuorien bändien keikkoja ympäri maan ja maailman kahdesta neljänä iltana viikossa.

Olemme puoluepoliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumattomia, mikä mahdollistaa laajalla skaalalla erilaisille järjestäjille toimintamahdollisuuksia. Meillä on muutaman kymmenen vapaaehtoisen aktiivin porukka, mutta emme edellytä sitoutumista. On ihana huomata, että ihmiset tulevat riemulla imuroimaan pölyä ja kantamaan samaa tiilikasaa kolmatta kertaa paikasta toiseen.”

Cirko - Uuden sirkuksen keskus

Meidän täytyy pysyä näkyvänä toimijana niin lähistön asukkaille kuin alueelle tuleville uusille ihmisille, kun Kalasataman ja Sörnäisten alue koko ajan muuttuu, kasvaa ja kehittyy. - Cirko - Uuden sirkuksen keskus / Karoliina Kuosmanen, tuotantopäällikkö (Kuva: Cirko / Kaapo Kamu)

”Yhdistys nimeltään Cirko - Uuden sirkuksen keskus ry perustettiin vuonna 2002 toimimaan suomalaisen nykysirkuksen edistämiseksi ja kehittämiseksi. Esitysareenoina olivat muiden muassa Savoy-teatteri, Ateneum-sali ja Kiasma-teatteri. Vuonna 2011 Cirko – Uuden sirkuksen keskus avattiin Suvilahteen entisen kaasuvoimalan Kojehuoneen tiloihin. Tilat remontoitiin sirkuskäyttöön. Saamme niistä edelleen kiitosta: meillä on harjoitustilat, jotka ovat katon kiinnitysmahdollisuuksineen valmiiksi sirkukselle tehdyt.

Omat tilat mahdollistivat ympärivuotisen esitys- sekä residenssitoiminnan aloittamisen. Cirkosta syntyi ainutlaatuinen ja ainoa sirkukseen keskittynyt valtakunnallinen toimija, sellainen venue, jonka ohjelmisto on ainoastaan sirkusta. Meillä on mittakaavassa aika suurta festivaali- ja residenssitoimintaa. Tuemme uutta sirkustaidetta ja sen luomista.

Monet uuden sirkuksen talot ja keskittymät maailmalla nousevat hieman kaupungin laidalle, teollisuusalueille tai vastaaville. Suvilahti on sekä sijainniltaan että ilmeeltään samankaltainen tällainen, hieman vielä rosoinen ja teollisuushenkinen. Sirkuksen vaatima tilan korkeus täyttyy yleensä alun perin teollisuudelle tarkoitetussa tilassa. Kulkuyhteydet ovat silti hyvät. Näen tärkeänä Cirkon merkityksen alueen elävöittämisessä. Meidän täytyy pysyä näkyvänä toimijana niin lähistön asukkaille kuin alueelle tuleville uusille ihmisille, kun Kalasataman ja Sörnäisten alue koko ajan muuttuu, kasvaa ja kehittyy.

Suvilahti on luovien alojen keskittymä, jonne toivoisi tulevaisuudessa yhä enemmän yleisösuuntautuneita toimijoita. Alueen ympärivuotinen elävöittäminen on kaikkien etu. Cirkon kannalta on hienoa, että Suvilahden sirkuskeskittymään on tullut enemmänkin toimijoita.”