Du är härInfo / Hyresgästers intervjuar

Hyresgästerna i Södervik är bl.a. konstnärer, företag och kulturaktörer. Lär känna några av dom!

Harmaat-arbetsrum

KONTTORI, BYGGNAD 7

Intervjuade: Veikko Somerpuro, André Järf och Tuomas Onttonen

Harmaat-arbetsrummet fick sin början 2008 då Kaapeli precis hade börjat hyra ut lokalerna i Södervik och fyra frilansfotografer sökte ett arbetsrum. År 2009 kom den femte fotografen, Veikko Somerpuro, med i samarbetet. För övrigt har gruppens sammansättning ändrat helt och numera är tre filmmakare, Tuomas Onttonen, Iddo Solskone och Tuomo Hutri samt frilansöversättaren André Järf med. De nya hyresgästerna har man hittat via vänner och bekanta.

Omställningen i branschen påverkade sammansättningen i Harmaat

"Ännu i början av 2000-talet gick det bra för fotograferna, men i och med digitaliseringen har allt ändrats. Många fotografer har börjat göra även videor vid sidan av fotografering. Å andra sidan har marknadsföringsfotograferingen ökat, även om tidningsjournalismen har minskat. Föreningar, företag och organisationer behöver hela tiden allt mer bilder", berättar Veikko.

Veikko fotar folk främst på annat håll än i Södervik: "Till exempel vid universitetet, jag har fotat där under hela min karriär. Där behövs hela tiden bilder av bl a forskare. Vid behov har jag hyrt studion Magito i Södervik. Det är stans förmånligaste studio. Vi har också lånat en golvtvättmaskin därifrån!"

Tuomas arbetar mångsidigt med olika arbeten i anslutning till film, editering, skrivande, m.m. "Vid editeringen har filmens regissör varit med här. Lyckligtvis ryms man bra runt bordet. Till exempel filmen Kommunistin tytär har klippts här. Dessutom är det en synergifördel att Auruaudio är hyresgäst i samma byggnad. Jag har hyrt ljudinspelningsutrustning därifrån."

Harmaat är glada över gemenskapen i Södervik: "Vi har också fått hjälp av Sami Kulju."

Konceptet i Södervik är bra

"Konceptet i Södervik är bra. Och förstås också det faktum att hyrorna går att betala. Det här är det enda arbetsrummet av det här slaget i Södervik och en gång var vi pionjärer på området. Numera finns liknande runt om i stan och man gör också business med dem", funderar Veikko.

"Det är trevligt att ha någon att tala med och gå på lunch med. Det här arbetet är ensamt och var och en gör sin egen grej. Den sociala aspekten är viktig", tillägger André.

"I Yläpuutarha i Södervik har vi ordnat grillfester och partyn dit vi har bjudit tidigare och nuvarande hyresgäster i huset. Senast hade vi till och med ett band, och det här husets hyresgäster JohnnyTotem och VJ Hellstone ordnade en fantastisk audiovisuell show", berättar Veikko.

"Det är fina projekt som är på gång", funderar Veikko och tillägger. "På bygget vid gasklockan har de gjort ett fantastiskt arbete, jag var där och fotograferade. Till exempel gjorde man där en tiotals meter lång metallbåge helt för hand."

Harmaat har också utvecklingsidéer: "Ett café skulle sitta bra, Kahvila Aaltopelti som fanns här i början var fantastiskt. Och om det även i framtiden finns stora tomma ytor så vore det roligt om man kunde åka skidor på vintern. Eller åka långfärdsskridsko!"

Bild: Anni Sundell

Helsingfors evenemangsstiftelse

PUHDISTAMO, BYGGNAD 6

Intervjuade: Oivi Laine och Satu Tujunen

Vi flyttade till Södervik i juli 2021. Tidigare hade vi ett kontor på Kalevagatan, det var Festspelens gamla kontor. Det blev för litet då också de övriga evenemangen hamnade hos Evenemangsstiftelsen som grundades i början av 2019 och personalmängden ökade. Då vi noggrant mätte och ritade in arbetsborden i planritningen rymdes vi, men det var visst trångt.

Vi åkte runt och kollade på olika lokaler runt om i stan, bl.a. i Kajsaniemi och Hagnäs. Sedan fick vi höra om en lokal i Södervik. Genast då vi fick syn på den här lokalen visste vi att vi ville hit, men vi fick möjlighet att flytta först om ett år. Vi blev inte av med vår gamla lokal så fort som vi hade velat.

Konstnärer och fiskare

Vi fixar många stora evenemang i Helsingfors. Sammanlagt handlar det om tio evenemang, av vilka festivalen för nutidsmusik, Musica nova, ordnas vartannat år. Den är i början av året, precis som det kinesiska nyåret. Veterandagen är i april, Helsingforsdagen den 12 juni, Helsingfors Festspel i månadsskiftet augusti-september och därefter är det dags för Strömmingsmarknaden. I december är det Tomasmarknad och Borgmästarens självständighetsfest för fjärdeklassisterna. Och vid årsskiftet är det Helsingfors nyårsfirande och förstås ljusfestivalen Lux Helsinki.

I en normal situation arbetar som mest tjugo människor på kontoret, och dessutom upphandlar vi en del tjänster. Till exempel marknaden och produktionen har sina egna partners. Mängden olika samarbetspartners har ökat de senaste åren, i synnerhet på grund av att vi har fler evenemang. Tidigare hade vi endast Festspelen och Musica nova. Varje år sysselsätter vi indirekt hundratals personer – allt från skapare av webbplatser till konstnärer och fiskare.

Vi känner oss hemma i Södervik

Läget är utmärkt enligt vår personal. Då vi började planera flytten, ordnade vi en omröstning om intressanta områden dit personalen eventuellt ville flytta. Det här området kom åtminstone med i topp tre. Då vi var i centrum var det ännu först på listan. Men här känner vi oss hemma. Vår personal har olika, spännande bakgrunder, vi kommer till exempel från gig- och teatervärlden. Den här miljön är utmärkt för en stiftelse. En stenbyggnad i centrum känns kanske lite stelt för oss.

Söderviks rikedom ligger i att här finns många olika aktörer inom såväl konst som företagsverksamhet. Det uppstår en gemenskap där vi kan mata varandra. Det är viktigt, särskilt efter pandemin. Aktörerna ser ut att samarbeta väl. Då vi flyttade hit på sommaren fick vi genast följa med Söderviks sommarteater. Det är fint att man tillsammans kan prova på nya saker. Publiken har också hittat hit.

Och det är bra att man är modig och testar nya sätt att utnyttja befintliga lokaler, som till exempel Kino GAS i gasklockan av metall.

Det här är en underbar liten stad. När man går här, till exempel då man för ut soporna, märker man alltid nya former i taken och dörrarna. Och ljusslingorna som tänds mellan husen på kvällen är fina.

En sak som vi saknade på kontoret i somras var glass. Glassbilen kunde stanna i Södervik, så skulle man inte behöva gå ända till Jädelino i Teurastamo.

Bild: Teija Maksimainen

Petri Ekqvist

KOJEHUONE, BYGGNAD 8

Jag blev bekant med Södervik då Circus Helsinki flyttade hit från maskinverkstaden i Vallgård 2013. Jag är ursprungligen cirkusartist och dansare. I cirka fyra år åkte jag runt i Europa med NoFit State Circus. Efter turnélivet funderade jag på vad jag kunde arbeta med vid sidan av cirkusen och så utbildade jag mig till massör.

Det var väl 2018 som jag blev hyresgäst i Södervik då Cirkos producent Jarkko Lehmus tipsade om en tom lokal i Kojehuone-byggnaden. Jag hade mitt företag Hieromo som riktar sig till företag och tänkte att det vore bra att ha en lokal dit folk kan komma om det inte går att ordna massage i företagets egna lokaler.

Cirkusgig och coaching i välbefinnande

Tidigare gjorde jag mycket gig för företag, särskilt kinesisk stolpe, där jag klättrar upp i en stolpe som hänger i taket och gungar där. Nu utför jag närmast massage och ger dessutom närings- och fysisk coaching. Jag ger råd om hur man kan främja återhämtning också på andra sätt än genom massage.

Förutom Hieromo har jag ett nytt företag, ArtSport. Där kombineras olika delområden i välbefinnandecoaching. På ArtSports webbsida bloggar jag också om ämnet. Från det konstnärliga området strävar jag efter att ta intuitiva metoder för egenvård in i coachingen. Folk har ofta inte riktigt klart för sig hur man ska känna sina egna gränser. Man lägger inte märke till dem förrän man drabbas av överkondition. Eller så äter man inte när man är hungrig, utan medan man tittar på film eller då man är stressad.

Det är lätt att komma till Södervik

Jag har alltid gillat Södervik. Redan då det bara var en grop där Redi nu ligger. Jag har promenerat mycket längs stränderna i närheten. Det är fint att också Blåbärslandet ligger så nära. Det skulle vara trevligt att få kunder bland invånarna i Fiskehamnen.

Det är lätt att komma till Södervik från olika håll. Från öster och väster kommer man med metro och även norrifrån går det lätt att ta sig hit. Det är lättare att ta sig hit än exempelvis till Busholmen.

Festivaler kommer det säkert att vara också i fortsättningen. Då till exempel Flow-festivalen ordnas på området, är det väldigt svårt för kunderna att ta sig till min lokal. Men det är fantastiskt att hela tiden få vara mitt i en festival. Man kan ju samtidigt marknadsföra sin verksamhet då det är tiotusentals människor på området.

Då jag hade en lokal i Technopolis upplevde jag det som något främmande. Där var folk förundrade då jag berättade att jag är cirkusartist. Jag trivs i en miljö där folk är lite ”udda” och där man inte alltid arbetar från nio till fem.

En grej är bristen på öppna föreställningslokaler. Eftersom det bor en liten Jorma Uotinen i mig, vill jag gärna framträda och vara upp på scen. Det skulle vara fint om här fanns någon form av open stage!

Bild: Anni Sundell